Ország-világ

2017.12.05. 08:00

10-ből 8 nő szenved a PMS tüneteitől: kapcsolatainkra is hat a premenstruációs szindróma

Legszívesebben elbújnék a világ elől - így foglalta össze olvasónk a fejfájással, hangulatingadozással, levertséggel, stresszel járó tüneteit a menstruációt megelőző napokban. A szakemberek szerint a premenstruációs szindróma (PMS) a munkahelyi teljesítményre és a szociális kapcsolatokra is hatással lehet, de néhány trükkel enyhíthető a probléma.

P.P.

3 tipp a premenstruációs tünetek enyhítésére


1. Étkezzünk többször kevesebbet. A vércukorszint szinten tartása érdekében érdemes háromóránként étkezni, lefekvés előtt három órával viszont már ne együnk.

2. Fogyasszunk rostban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket: sárgabarackot, őszibarackot, salátát, céklát, spárgát.

3. Naponta legalább 30 perc kardiomozgást építsünk be a szokásaink közé.

– Levert vagyok, senkihez és semmihez nincs kedvem, legszívesebben elbújnék a világ elől, betakaróznék, és egész nap ki sem kelnék az ágyból – mesélte nekünk Katalin, amikor arról kérdeztük női olvasóinkat, náluk jelentkezik-e a sokszor emlegetett premenstruációs szindróma. A 27 éves Katalin szerint barátnői közül nem ő az egyetlen, aki ennyire nehezen éli meg a menstruációt megelőző napokat.


– Általában egy héttel korábban jelentkeznek a tünetek, és ahogy haladunk előre az időben, úgy válik egyre rosszabbá. Ilyenkor jóval ingerlékenyebb vagyok, és más napokhoz képest sokkal hevesebben reagálok a legtöbb helyzetben – mondta Katalin barátnője, Krisztina.


A szakemberek szerint a premenstruációs szindróma tünetei rendkívül kellemetlenek, amelyek nemcsak a lelkiállapotra, de a fizikai teljesítőképességre is hatással lehetnek. Néhány praktikával azonban enyhíthetők a tünetek.

Sokan szenvednek miatta

A nők jelentős részénél rendkívül kellemetlen tüneteket jelentkeznek a menstruációt megelőző napokban. A felmérések szerint a nők 75-80 százaléka szenved a premenstruációs szindrómaként ismert tünetektől, közülük pedig minden ötödiknél olyan súlyos a helyzet, hogy orvosi segítségre van szükség az enyhítésükhöz.


A panaszok – fejfájás, hangulatingadozás, alvászavar, a mell érzékenysége, a cukor és a szénhidrátok utáni erős vágy, hogy csak a leggyakoribbakat említsük – jelentős mértékben befolyásolják az adott személy mindennapjait. Hatással lehetnek a munkára, a párkapcsolatra, a családi és a szociális életre egyaránt. A szakemberek szerint mindezt még nehezebben viselik azok, akiknek az átlagosnak tartott 28 napos menstruációs ciklusuk jóval rövidebb, például 21–25 napos, náluk ugyanis a rövidebb idő miatt gyakrabban kell átélniük a fent említett tüneteket.

A futással nemcsak a napi stressztől szabadultam meg, de a PMS tünetei is enyhébbek lettek – olvasónk, Lívia.


– A legfőbb problémát a hormonszint felborulása okozza – mondja dr. Kovács Gabriella háziorvos. A szakember szerint ugyanis a menstruációt megelőző időszakban a legfontosabb női nemi hormon, az ösztrogén, valamint a progeszteron aránya eltolódik a szervezetben: előbbi szintje megemelkedik, míg utóbbié lecsökken, ami a már említett tünetek megjelenéséhez vezethet.


– Szerencsére van néhány módszer, amivel valamelyest befolyásolható a tünetek erőssége, de hogy ezek mennyire hatásosak, az mindenkinél eltérő lehet – véli a háziorvos.

Felborul a hormonháztartás

A szakemberek szerint a premenstruációs szindróma tüneteitől szenvedők esetében fokozottan kell figyelni arra, hogy a hormonszint lehetőség szerint minél kiegyensúlyozottabb maradjon. A magas cukortartalmú ételek, a koffein, a stressz vagy a mozgásszegény életmód mind hozzájárulhatnak az ösztrogén és a progeszteron arányának felborulásához, de akár a székrekedés is befolyásolhatja a tünetek erősségét.

 

– Éppen ezért érdemes rendszeresen testmozgást végezni: futni, tornázni, kerékpározni, ezek jótékony hatásai ugyanis nemcsak számos betegség kialakulását előzhetik meg, de a PMS tüneteit is képesek lehetnek enyhíteni. A rostban gazdag ételek fogyasztása, a finomított liszt és a cukor mellőzése, valamint az omega-3-at tartalmazó ételek (halak, diófélék) fogyasztása is segíthet – javasolja a szakember.


Mindemellett érdemes csökkenteni a bevitt koffein mennyiségét – nemcsak a kevesebb kávé, de az energiaital vagy a kóla fogyasztását is ajánlott mellőzni –, lehetőség szerint kerülni a stressszhelyzetet, a dohányzásról való leszokás pedig szintén jótékony hatással van a PMS-re.


– Az orvosom tanácsára kezdtem el futni, először csak 1-2 kilométert, ma már a 4-5 kilométer sem terhel meg. Nekem bevált: nemcsak a napi stresszt tudom ezzel leadni, de a PMS hatásai is jóval gyengébbek, mint korábban voltak – mondja olvasónk, a 29 éves Lívia.

A szakemberek szerint a fogamzásgátló tabletták segíthetnek a premenstruációs szindróma tüneteinek enyhítésében, elhagyásuk azonban fel is erősíthetik azt.

Van súlyosabb változata is

A premenstruációs szindrómának van egy súlyosabb változata is, ami – szerencsére – jóval kevesebb nőt érint. A felmérések szerint a PMS tünetei a nők nagyjából 8-10 százalékánál érik el az úgynevezett premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD) súlyossági szintjét. Ebben az esetben az érzelmi tünetek sokkal erősebbek lehetnek. Jellemző a szélsőséges hangulatingadozás, ami a munkahelyi, családi és szociális kapcsolatokra is hatással lehet. A tünetek – akárcsak a PMS tünetei – a menstruációt követő egy-két napban jelentősen enyhülhetnek.


A szakemberek azt javasolják, akárcsak a premenstruációs tünetekkel, a PMDD-vel is érdemes felkeresni az orvost, hogy más rendellenességet egyértelműen ki lehessen zárni, valamint meg lehessen tenni a szükséges lépéseket a tünetek enyhítése érdekében.


Emellett a PMDD-ben szenvedők esetében is kiemelten fontos a testmozgás és a rendszeres, rostban gazdag táplálkozás, valamint érdemes kalciumot, magnéziumot és B6-vitamint is bevinni a szervezetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában