Szeged és környéke

2017.11.21. 14:00

A diaszpórában élők helyzetére hívja fel a figyelmet Újszászi Ilona új könyve

Az Ars Hungarica fesztiválon mutatták be Újszászi Ilona új könyvét, a Hogyan lettek ők amerikás magyarok?-at. A Szeben.ro-nak elmondta, az USA-ba kivándoroltak és a határon túl, szórványban élő magyarok élethelyzete és problémái talán nem is állnak olyan messze egymástól.

Munkatársunktól

- A kötettel elsősorban az amerikai bevándorlási hullámok és a diaszpórában élő magyarok sorsának időszerű tanulságaira szeretném fölhívni a figyelmet - mesélte a Szeben.ro-nak Újszászi Ilona, akinek új könyvét, a Hogyan lettek ők amerikás magyarok?-at az Ars Hungarica fesztiválon mutatták be. A kötet keletkezéséről elmondta, egy hónapos amerikai útja során a kinti egyetemek és szerkesztőségek segítségével olyan történeteket gyűjtött össze, amelyeket kötelességének érzett lejegyezni. A könyvben megjelenő sorsok mellé hazai kutatásait helyezte.

Fotó: Szeben.ro

Fotó: Szeben.ro

 - Az Amerikába került magyarok csoportjai a bevándorlási hullámok és politikai hovatartozás szerint is elkülönülnek. Ezeknek a közösségen belüli repedéseknek a betapasztásáért nagyon sokat tesznek az egyházak - emelte ki a lapnak. - Az Ohio állambeli Toledo és Szeged testvérvárosi kapcsolatának például több mint negyedszázados múltja, illetve Lucas és Csongrád megye együttműködésének két évtizede, a sok száz program és a több ezer ember kapcsolata és barátsága igazolja számomra: ez a nonprofit diplomáciai hálózat segíti magyarságuk megőrzésében az erre fogékony amerikaiakat, ráadásul a tengeren túli magyarokat a hagyományápolásban olyan magyar kormányzati törekvések erősítik, mint mondjuk a Kőrösi Csoma Sándor Program.

Fotó: Szeben.ro

Fotó: Szeben.ro

Újszászi Ilona elmondta, a kötettel és a magyarság különböző köreit megcélzó könyvbemutatóival szeretné felhívni a figyelmet "a szülőföldről önként vagy kényszerből eltávozottak, a diaszpórában élők helyzetére".


Kiemelte, a könyvvel azoknak az önkénteseknek is emléket kívánt állítani, akik a magyar hagyományok ápolásához, a magyar önazonosság és a magyar nemzet összetartozásának az erősítéséhez hozzájárulnak munkájukkal „ott-hon" és itthon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!