Ország-világ

2017.11.10. 17:17

Vona: ne keverjük össze a nemzetpolitikát a pártpolitikával!

A Jobbik kormányra kerülése esetén szakít azzal a hozzáállással, hogy nemzetpolitikát összekeverik a pártpolitikával - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVI. plenáris ülésén elmondott beszéde után újságíróknak nyilatkozva a Várkert Bazár előtt azt mondta: nagy probléma, amikor a nemzetpolitikát a pártpolitikával összekeverik, ezért szeretnék ebből a "gúzsból kikötni a nemzetpolitikát". 


Hangsúlyozta: Budapestnek nem az a dolga, hogy a mindenkori kormány a maga pártpolitikai érdekei alapján kihelyezze a határon túli politikai közösség életébe az itthoni politikai vitákat, vagy saját pártpolitikai szája íze szerint korlátozza az ottani szervezetek mozgásterét, hanem az a feladata, hogy segítsen és támogasson.


Közölte: amennyiben a Jobbik kormányra kerül, ezzel az új attitűddel fog a határon magyar közösségekhez és szervezetekhez állni. Nem fogjuk tőlük elvárni, hogy a támogatásunkért cserébe azonosuljanak a kormány politikájával - tette hozzá.


Vona Gábor a leghatározottabban visszautasította a DK és Gyurcsány Ferenc kezdeményezését a határon túli magyarok szavazati jogát eltörléséről. 


A Jobbik elnöke az önrendelkezési törekvések esetében ugyanakkor kritikát fogalmazott meg, szerinte a magyar miniszterelnök a környező országokkal folytatott kétoldalú tárgyalásokon rendre kerüli az ilyen kérdések felvetését. Közlése szerint a Jobbik kormányon is támogatni fogja az autonómiatörekvéseket, amelyeket nem csak a kétoldalú kapcsolatokban, hanem nemzetközi fórumokon is felvet majd.


Ukrajnáról szólva Vona Gábor egy rendszeres kárpátaljai magyar kerekasztalra tett javaslatot, ami szerinte lehetővé tenné, hogy az ukrán helyzet kiszámíthatatlan alakulására magyar politika mindig egységesen tudjon reagálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában