Szeged és környéke

2017.11.04. 07:27

Kósa Lajos: Ütőképes helyi Fidesz kell - Az önkormányzatokkal vitetné végig a helyi fejlesztéseket

Szeged - Szegeden járt, de nem találkozott Botka László polgármesterrel a nagyvárosok fejlesztéséért felelős új miniszter. Kósa Lajos lapunknak adott interjújában elmondta, keresik még Szegedre a képviselőjelöltjüket B. Nagy László mellé.

Dombai Tünde

– Nem lett volna időm. Kutyafuttában pedig nem akartam a polgármester úrral tárgyalni. Legközelebb, ha jövök, márpedig biztosan jövök, akkor hozzá is beugrom – válaszolta Kósa Lajos arra a kérdésünkre: szegedi látogatását felhasználta-e arra, hogy Botka Lászlóval tárgyaljon. A hónap elején kinevezett megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn a Gál Ferenc Főiskolán tartott előadást a nemzeti konzultációról. A Modern Városok Programról azt mondta, azért lesz egyszerűbb a szegedi városvezetővel tárgyalnia róla, mert ha még mindig az egyik legnagyobb ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje lenne, minden egyes találkozás felvetne egy sor politikai kérdést. Jelenleg viszont a szegedi polgármesternek nincs országos politikai tisztsége.

Meglesz a pénz is

A Modern Városok Program állásáról elmondta, egyelőre nem egyes projektekkel foglalkozik, hanem a bonyolult eljárás egyszerűsítésén, rövidítésén dolgozik. Azt igyekszik például elfogadtatni, hogy azoknál a beruházásoknál, amelyeket az önkormányzatok fognak működtetni, a települések legyenek a beruházók is, ne egy budapesti központi szervezet vagy minisztérium. Példaként a szegedi projektek közül a fedett uszoda építését említette, ahol decemberben az önkormányzat már meghirdetné a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást.

- Abban hiszek, hogy az önkormányzatok képesek legalább olyan jól, ha nem jobban megvalósítani a beruházásokat itt helyben, mint a valamelyik központi szervezet. Mert ismerik a problémát és a lehetség

– Abban hiszek, hogy az önkormányzatok képesek legalább olyan jól, ha nem jobban megvalósítani a beruházásokat itt helyben, mint a valamelyik központi szervezet. Mert ismerik a problémát és a lehetséges kivitelezőket – mondta Kósa Lajos. Fotó: Török János

A politikus azt mondta, a pénzeket folyamatosan rendelik hozzá a projektekhez. Országosan a 250 projekt közül 150-nél konkrét lépéseket tettek a megvalósítás felé. Az önkormányzatokat arra kérte, állítsák fontossági sorrendbe a programelemeiket, hiszen minden projektet lehetetlen egyszerre kezelni, ugyanis nincs ennyi tervezői és kivitelezői kapacitás. Az utóbbi két évben ráadásul az építőipari díjak 150 százalékkal emelkedtek. Emiatt nyilván újra kell gondolni az összesen 3480 milliárd forintos program végösszegét. Az elképzeléseket 2022-ig kell megvalósítani. Kósa Lajos konfliktusokra nem, csak vitákra és azok nyomán egyezségekre számít minisztertársaival. A június óta minisztériumi döntésre váró szegedi reptérfejlesztésről megjegyezte: megvalósul, kormánydöntés született róla, és azt szorgalmazza, hogy minél előbb készüljön el.

Megvalósítás a feladata

Megkérdeztük, végiglátogatja-e mind a 23 megyei jogú várost, mert az a miniszterelnöknek két évbe telt, és lassítaná a folyamatokat. Azt válaszolta, hogy a kormányfőnek számtalan feladata mellett úgy kellett végigjárni a megyei jogú városokat, hogy közben meg kellett egyezni az adott városok Modern Városok Programjába foglalt fejlesztéseiről. Ez nyilvánvalóan hosszú idő. Neki fő feladata gondoskodni ezeknek az egyezségeknek a végrehajtásáról. Két államtitkára van: Horváth István, Szekszárd korábbi polgármestere és Simon Róbert, aki előtte Győr gazdasági alpolgármestereként dolgozott.

Határidő a pártkongresszus

Pártja elnökségi üléseinek meghívott tagjaként a helyi Fideszről is kérdeztük Kósa Lajost. Nem tudta megmondani, mikor lesz Szegeden tisztújítás a 2015-ben két évre megválasztott helyi vezetőségben. Azt viszont hangsúlyozta: mindenképpen azon vannak, hogy ütőképes szervezet álljon fel. Visszakérdeztünk – akkor ez a mostani még nem az? –, mire a politikus úgy felelt, a szervezet a novemberi pártkongresszusukig lesz teljes. A parlamenti választásokra áttérve hozzátette, szeretnének nagyon alaposan felkészülni, mert úgy látják, a mostani politikai helyzetben mindkét szegedi mandátumot megnyerheti a Fidesz. Az 1-es körzetben – ahol Kothencz János a választókerületi elnök – keresik még az országgyűlésiképviselő-jelöltet. Decemberben pedig megnevezik a jelöltjeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!