Ország-világ

2017.09.19. 23:20

Az évfordulón ismét hatalmas földrengés rázta meg Mexikó déli részét

Nagy erejű - 7,1-es erősségű - földrengés rázta meg kedden Mexikó déli részét - közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

A földrengés epicentruma a Puebla szövetségi állambeli Raboso településtől 8 kilométerre (a fővárostól 123 kilométerre) délkeletre, a fészke pedig 51 kilométeres mélységben volt - közölte az USGS. A rengést a fővárosban, Mexikóvárosban is érezni lehetett. A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy a fővárosban az emberek több helyütt az épületekből az utcákra menekültek, a Függetlenség Angyala emlékmű környékén leállt a forgalom. 


A polgári védelem egyik vezetője szerint Mexikóvárosban több épületben tűz ütött ki, emberek rekedtek az épületekben. Több ház összeomlott 


Az AFP francia hírügynökség arra emlékeztetett, hogy a mostani földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, akkor több ezren vesztették életüket. A városban több munkahelyen az évfordulóra történő megemlékezésre készültek.


A mexikói kormány felszólította a lakosokat, hogy hagyják el házaikat. Miguel Osorio belügyminiszter arra hívta fel a lakosságot, hogy tartsák be a polgári védelem utasításait.


Enrique Pena Nieto államfő helyi idő szerint kedd délutánra összehívta a nemzeti katasztrófa-elhárítási tanács ülését, hogy értékeljék a helyzetet és intézkedéseket hozzanak.


Esetleges halálos áldozatokról, illetve sérültekről egyelőre nem érkeztek jelentések - írta a Twitter mikroblog portálon Luís Felipe Puente, a polgári védelem országos koordinátora. 


A Pemex mexikói állami kőolajipari vállalat bejelentette, hogy biztonsági intézkedéseket léptetett életbe a létesítményeiben.


A főváros nemzetközi repülőterét lezárták.  Az iskolákban beszüntették a tanítást. 


Szeptember 7-én szintén nagy erejű - 8,2-es - földrengés történt, 1932 óta a legerősebb az országban, a földmozgásnak 98 halálos áldozata voltt Oaxaca, Chiapas és Tabasco szövetségi államokban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában