Szeged és környéke

2017.09.20. 16:20

Szeged is része lesz az országos gyermeksürgősségi rendszernek

Európában az elsők között Magyarországon alakulhat ki az egységes elvek mentén felépített gyermeksürgősségi és baleseti ellátórendszer, amelyet 14 milliárd forintos fejlesztéssel valósítanak meg 2020-ra.

Munkatársunktól

Az ország gyermeksürgősségi és a gyermektraumatológiai csúcsintézménye Budapesten, a Heim Pál Gyermekkórházban épül majd fel, az öt regionális országos alcentrum pedig Győrben, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon lesz. A jelentős infrastruktúrafejlesztésen túl betegség-, sérülés- és műtéttípusokra lebontva meghatározzák, hogy milyen esetben melyik intézménynek mi a feladata. Mindez a mentőszolgálattal összehangoltan működik majd a betegirányítás gyorsasága érdekében, így az ország bármely pontjáról egy rendkívül súlyosan sérült gyermek 90 percen belül hozzájuthat az állapota szerint szükséges lehető legjobb ellátáshoz. Mindezek mellett két új szakma születik: létrejönnek a gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai szakterületek. Gyermeksürgősség a szakorvosi képzésben önálló szakterületként jelenleg csak Svájcban, Angliában és Izraelben létezik.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!