Szeged és környéke

2017.08.19. 19:23

195-re ugrott a bulitól Aranka vérnyomása

Szeged - Egész héten nem aludtak a Hattyas sori gólyatábor hangzavara miatt a környékbeli utcák lakói. Egyeztetnének a következő rendezvényekről, de nincs kivel.

Dombai Tünde

Fékek, de minek

Mivel a lakott területen rendezett programok általában zavarják a környékbelieket, az önkormányzat fékeket épít be az engedélybe. Kötelezi például a szervezőt, hogy pontosan adja meg, milyen hangosan szólhat a zene a hangfalnál ahhoz, hogy a legközelebbi lakóház homlokzatától két méterre se lépje túl a határt. A keverőberendezésbe pedig „limitert" építtetnek, amivel ha akarják, sem léphetik át a zajhatárt. Mindezt amiatt is kérik, mert a jogszabályok az önkormányzatnak a rendezvény alatt már sokkal nehézkesebbé teszik az ellenőrzést és még nehezebbé az esetleges szankcionálást.
– Négy napig állt a bál éjjelente az egyetem Hattyas sori épületének udvarán, mert újabban a gólyatáborokat is itt tartják, nemcsak a májusi évzáró bulit – mondta [namelink name="Bálint Aranka"], aki szemben lakik. Az asszony hozzátette, felidegesítette, hogy este fél tízkor odavonultak az ordítozó, italozó fiatalok a villamossínek között. A koncertek hajnali 4-ig dübörögtek, akkor a fiatalok elvonultak – szintén óriási üvöltözéssel, végigszemetelve, -hányva, -pisilve a kapualjakat. Aranka átment, kihívatta a szervezőket, megmutatta, hogy 195-ös vérnyomást mért, mert nem bír pihenni. Ők erre az engedélyüket lobogtatták.

Az asszonnyal együtt tucatnyian jöttek el arra a találkozóra, ahová a panaszosokat hívtuk a Hattyas sor és a Szabad sajtó utca sarkára. [namelink name="Kissné Bürgés Gizella"] a rendőrséget is többször hívta a zajos buli miatt, eredménytelenül. Ismerősei még Gyálaréten is hallották. Kereste a hallgatói önkormányzatot is, hiába. A Topolya soron lakó [namelink name="Bálint András"] kikereste a jogszabályt a zajhatárról, és hogy kivételesen, szabadidős tevékenységnél lehet több is, de nem hajnalig, csak időszakosan.
 

Öt dühös ember a sok közül. Beljebb tennék a területen a bulit, vagy egész más helyszínt keresnének neki. Fotó: Török János

Öt dühös ember a sok közül. Beljebb tennék a területen a bulit, vagy egész más helyszínt keresnének neki. Fotó: Török János

[namelink name="Sipter István"] hozzáfűzte, nem a fiatalságot és a bulikat ellenzik, hanem a lakóházas övezetben tartott egyre több féktelen bulinak szabnának gátat. A helyzet pedig, úgy érzi, egyre rosszabb. Az egyetemtől és a pedagógusképző kartól azt kapták, hogy tűrjenek, mert ide kell csábítani fiatalokat. Szerinte ha nem a minőségi oktatás, hanem a korlátlan bulik kellenek, az nagyon rossz irány.

[namelink name="Kovács Attiláné"] azt is fájlalja, hogy nincs kapcsolatuk a helyi önkormányzati képviselővel, akivel együtt talán eredményt érhetnének el. Azért fordultak lapunkhoz, mert a két éve megtartott botrányos májusi buliról írt cikkünk hatására a következő rendezvény elviselhetőbb volt (2016. április 14.: Kapuzárási pánik Alsóvároson).

Kerestük az egyetemet, de hétfőig általános szünetet tart az intézmény. Érdeklődtünk Sebestyén József szocialista önkormányzati képviselőnél is. Kapott jelzést a hangos buliról, de szerinte ez az egyetem területén annak a belügye.

A polgármesteri hivatal egyedi hatósági ügyben nem adhat felvilágosítást. Azt azonban az ilyen rendezvényekről [namelink name="Kósa János"], a városüzemeltetési iroda munkatársa elmondta: a város adja ki az úgy nevezett „zajhatárérték-megállapító" határozatot. A bonyolult kifejezés annyit tesz, hogy a rendezvény szervezője akusztikai szakvéleménnyel igazolja az előírt zajhatárérték betartását. Központi jogszabály alapján nyári időszakban többnapos programoknál a határérték több decibellel túlléphető, ami a környékbelieknek jelentős hangerő-növekedést jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!