Helyi gazdaság

2017.08.17. 08:31

Malacperselyben nem gyűlnek milliók: mobilalkalmazások segíthetik a takarékoskodást

Utazásra, kocsira, egyszeri kiadásokra spórolnak olvasóink. Egy felmérésből kiderül, a magyar lakosságnak csupán fele takarékoskodik. Nincs miből, mondják az érintettek. A pénzügyek észszerűsítésével azonban juthatna is, maradna is, állítják a szakértők.

Trogmayer Éva

– Nyaralni úgy megyünk, hogy a férjem SZÉP-kártyára kapott pénze fedezze a szállást. A gyerekek pedig főként használt ruhákban járnak – kezdi olvasónk, Krisztina, amikor arról érdeklődünk, hogyan lehet manapság megfogni a pénzt. – A helyi boltban szinte csak kenyeret veszek. A spórolás többi részét a bank intézni, minden hónapban átvezet egy bizonyos összeget egy megtakarítási számlára – folytatja.

Magyar applikáció is segíthet


Ma már számos mobilalkalmazás igyekszik segíteni pénzügyeink kezelését. Ezekkel folyamatosan követhető pénzünk útja, és még a számlafizetést is vezethetjük velük, sőt megtakarítási célokat is kitűzhetünk. Fizetős és ingyenes alkalmazásokat is választhatunk. Utóbbira jó példa a magyar fejlesztésű applikáció, a Koin, mely Androidra, iPhone-ra és iPadre is letölthető, sőt weboldala Google- és Facebook-fiókkal, valamint e-mail-címmel is használható.



Másik olvasónk, Inez is kerüli az impulzusvásárlást, ráadásul még igyekszik előre is gondolni a jövőben felmerülő költségekre. – Minden hónapban fix összeget teszünk félre a kocsira. Ezt természetesen nem költjük el minden alkalommal, de amikor éves szerviz vagy új gumi kell, akkor az itt összespórolthoz lehet nyúlni, és nem esik rosszul a nagy kiadás – mutat rá.


A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tavaly év végi kutatása szerint a magyar lakosság alig több mint fele takarít meg kisebb-nagyobb összegeket: 22 százalék rendszeresen, 30 százalék esetenként tesz félre.

Divat a persely

Leginkább persely, aztán lakáskassza, életbiztosítás, jóval kevesebb nyugdíj-előtakarékosság – megkérdezett olvasóink ezekkel az eszközökkel próbálnak még spórolni. Mind egyetértenek benne, hogy megtakarítani nagyon nehéz.

Annamária például egy cipősdobozt ragasztott le olyan erősen, hogy csak beletenni lehessen a pénzt, a felvágása nélkül kivenni ne. – Mikor úgy érzem, hogy „túl sok" pénz van nálam, dobálok bele pár ezer forintot. Igazából észre sem lehet venni. A férjem is így tesz. Évente egyszer kiürítjük a dobozt. Meglepő, hogy mennyi gyűlik össze! Idén abból fizettünk egyheti szállást a Balatonon – osztja meg velünk a praktikát.

Másik olvasónk, Eszter szerint is rettenetesen nehéz ma spórolni. – Mindenhonnan az zúdul az emberekre, hogy vegyenek fel hitelt, még akár a nyaralásukra is. Könnyű pénz, amit aztán évekig fizetnek, pedig ezt az összeget megtakarításra is fordíthatnák, aminek nem kamata lenne, hanem hozama– vélekedik.

Újra divat lett a persely - malac vagy nem malac.

Újra divat lett a persely - malac vagy nem malac.

Nem bízunk a bankokban

Takács László, a Grantis Hungary Zrt. pénzügyi tanácsadója kiemeli, aki bármilyen formában takarékoskodni kezd, azonnal rá is lép egy útra, ami a pénzügyei tudatos kezelése felé vezet. – Nem az otthon gyűjtögetett pénz a legjobb megoldás, de szégyenkezni nem kell miatta. Sőt, ez azt jelenti, hogy az ember már gondol a jövőjére is, ami nagyon fontos – magyarázza, és hozzáteszi, sajnos ma ott tartunk, hogy egy-egy banki betét hozama nemhogy a nullához közelít, de még többletköltséggel is jár az ügyfélnek, így érthető, hogy miért nem akarják az emberek ezt a megtakarítási formát választani.

– Az otthoni gyűjtögetéssel az a gond, hogy túl nagy a kockázata annak, hogy idő előtt hozzányúlunk. Ritkán fordul elő, hogy a perselyben milliókat lennénk képesek összegyűjteni, hiszen könnyen hozzáférünk, és jellemzően fogyasztási cikkekre végül el is költjük – avat be. Komolyabb tartalékot így tehát nem képezhetünk – tudjuk meg. Annak a legjobb módja, ha elrejtjük magunk elől, nehezen hozzáférhetővé tesszük a pénzünket. – Hosszabb távú megtakarításokkal, melyekhez nem érdemes idő előtt hozzányúlni, nemcsak sok pénzt teszünk félre, de akár még tekintélyes hozamot is elérhetünk.

Magyar mobilalkalmazás is segíthet a takarékoskodásban. Fotók: pixabay

 

 Elő a kockás füzettel!

Olvasónk, Márta szerint a mai fizetésekből alig lehet félrerakni. – Az ember még a szükséges dolgokat sem bírja megvenni. Tisztán meg kellene kapni a kétszázezret, hogy talán jobb legyen – vélekedik. Számos olvasónk gondolkodik hasonlóképp.

Fizetéstől függ, de úgy érzik, nettó 30–70–100–200 ezer forinttal kellene többet keresniük ahhoz, hogy kényelmesen élhessenek és még félre is tudjanak tenni. Másik olvasónk, Viktor szintén nem látja rózsásan a helyzetet. – Ilyen megélhetési költségek mellett nyaralni csak azért tudok menni, mert kapok különböző béren kívüli juttatásokat, amiből félre tudok tenni. Az alapbérem elmegy élelmiszerre, lakhatásra, autóra és egyéb dolgokra. Pedig a KSH szerinti átlagbért keresem és nincsenek nagy igényeim, csupán 21. századi európai életszínvonalat szeretnék – fakad ki.


A pénzügyi szakértő úgy gondolja, a legjobb módszer annak megállapítására, hogy mennyit is tudnánk félretenni, az, ha egy-két hónapig pontosan vezetjük a kiadásainkat. – Írhatjuk kockás füzetbe vagy Excel-táblázatba, de ma már mobilalkalmazásokat is találunk erre a célra. Egy komolyabb pénzügyi terv összeállítása úgy kezdődik, hogy mindent – a legapróbb kiadásokat is – számba veszünk, majd megpróbáljuk észszerűsíteni ezeket. Utóbbiban a szakemberek könnyen segíthetnek – világít rá, és hozzáteszi, sokszor bagatellizáljuk el az apró, egy-kétezer forintos kiadásokat, mondván, hogy nem ezen áll vagy bukik a pénzügyi helyzetünk. Ha viszont később átnézzük a kiadásainkat, rájöhetünk, hogy épp ezekből az összegekből akár 20-30 ezer forintos többlet is összejöhetne, hiszen utólag mindig jobban látja az ember, hol lehetett volna spórolni.

 

Nincs fejenként egymilliója a fiataloknak


Egy friss felmérésből kiderül, hogy a 19–29 éves fiatalok 37 százalékának van megtakarítása, melynek összege átlagosan 767 ezer forint. A megkérdezettek 29 százaléka alkalmanként, 31 százalékuk pedig soha nem tesz félre pénzt. A felmérés szerint a fiatalok 39 százaléka a megtakarításból lakást szeretne vásárolni, majdnem ugyanennyien – 38 százalék – általános tartalékot képeznének, ötödük autóra és utazásra gyűjt, ennél kevesebben családi eseményre, oktatásra, nyugdíjra tesznek félre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában