Szeged és környéke

2017.08.15. 12:41

Olvasónk írta - Miki

"Cécó, azaz felhajtás, jelenet, zsongás, duma, patália valami téma körül. Na ilyen volt mostanában a fénykorát Kabos Gyulával egy korszakban megélő Horthy Miklós körül."

Cécó, azaz felhajtás, jelenet, zsongás, duma, patália valami téma körül. Na ilyen volt mostanában a fénykorát Kabos Gyulával egy korszakban megélő Horthy Miklós körül. Kabos nagy mulattató volt, Horthy nemzetvezető-kormányzó.


 Az én korosztályomnak a Kádár-rendszer tanárai történelemórán pár mondatban lerendezték Mikit. Felsorolták  bűneit és punktum. Már akkor tudtuk, ez a fószer nem lehetett akkora görény, mint aminek az ateista bérenc tanárok beállították. Még voltak olyan tanárok, akik halkan, félve jó dolgokat is mondtak róla. Mert ne ítélj könnyen, hogy ne ítéltess könnyen – tanít bennünket a bölcs.


A mai informális világban megtudunk egyet-mást bizonyos nagynak mondott emberekről, az ő korszakukról. Például Hitler még hatalomra se jutott, amikor az USA mindenféle anyagot szállított a németeknek, de nem babapiskótának, hanem fegyvergyártásra. Itt említendő például a Ford gyerek, de az üzletet gazdag zsidó bankárok bonyolították.


Olvasom a brit államférfi, Churchill életrajzát, meg egyes cselekedeteit. Az első világháborúban a gallipoli csatában, „kettő szivar, kettő whisky és semmi sport" között hozott döntésével alábecsülte a török erőket, aminek következtében százezernél több katonája halt meg értelmetlenül. Ja, a második világháborúban hozott döntéseivel mindezt – mai számítógépes nyelvezettel mondva – egészében felülírta, azaz jóvátette. Azt akarom érzékeltetni, hogy a szín nemcsak fehér és fekete, vannak árnyalatok.


Visszakanyarodva Kabosra: sok éven át röhögött a humorán, a hanghordozásán a magyar nép, benne munkás, bankár, paraszt és csendőr. Azonban a zsidótörvények alapján nemzeti konszenzussal küldték volna őt a gázkamrába.


 Visszaérkeztünk Horthyhoz. A második világháború kitöréséig hozott döntéseit elemezve több volt a jó, mint a rossz. A Trianon okozta lelki traumát feloldotta azzal, hogy a maradék magyar nemzetbe beplántálta, máig hatóan, a visszavágás, a revízió, az igazságtétel iránti vágyat, inkább vágyálmot. Ha ma megkérdezzük a legateistább, csontkommunista kisnyugdíjas vécés nénit, a Trianonról azt mondja, hogy az abban a csonkításos formában nagy gazemberség volt.


 Egyesek fröcsögik, hogy Miki kiküldte az oroszok ellen a II. magyar hadsereget elavult felszereléssel, a fiaink többsége odaveszett. Árnyalat: a modern fegyverzettel rendelkező németek megígérték, hogy ellátják a magyarokat jó, versenyképes főleg nehézfegyverzettel stb., de ebből nem lett semmi. Fiaink nem oroszok ellen harcoltak, hanem a szovjet ellen, részük van abban, hogy lassították a folyamatokat, abban, hogy a dicsőséges sztálini szovjet haderő csak Berlinig jutott, együtt odaérve az amerikai irányítású szövetséges haderővel. Sztálin Jóska bá terve az egész Európa bolsevikká tétele volt.


 A mai Európai Uniót irányító németek elődjei még pofátlanok is voltak a második világháborúban a Donnál veszteglő magyar csapatokkal szemben. A Magyarországról küldött sonkát, kolbászt, szalonnát, pálinkát stb. felzabálták, és a magyar katonák német „hitlerszalonnát", azaz gyümölcsízt kaptak.


 Horthy Miklóst nem nyilvánították háborús bűnössé. Érdekes, mi? Már csak emiatt is jár neki egy kis méretű mellszobor, talán.


Dr. Komlódi Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!