Szeged és környéke

2017.07.17. 11:32

Egyéves volt a legifjabb betyár Ásotthalmon

Az egyéves Vonnák Kristóf volt a legifjabb betyár Ásotthalmon. Betyárosan jól állt kezében a miniostor. Betyárnapokat tartottak a hétvégén Ásotthalmon és a vajdasági Hajdújáráson. Rózsa Sándor utódai kitettek magukért: pattogtak az ostorok, egymást érték a korabeli bemutatók.

K. G. G.

– A huncutság már megvan benne – mesélt büszke apai szívvel 1 éves kisfiáról Vonnák József.

A ceglédi férfi és 8 tagú családja szombaton vett részt talpig betyárnak öltözve az ötödik Rózsa Sándor napokon Ásotthalmon. A família legkisebb tagja az alig egyesztendős Kristóf is betyárruhában feszített, kezében egy kis méretű karikás ostort csattogtatott.


– Szeretjük viselni ezt az öltözetet. A fiúk ettől igazán férfinak érezhetik magukat, és a lányok öltözete is szép volt a betyárkorban – magyarázta József. A család részt vett a faluébresztő csergetésben, amikor az összes betyárnak beöltözött résztvevő ostort csattogtatva ébresztette a nagyközség lakosságát délután fél egykor. Hiába no, a péntek esti parti sokáig elhúzódott a sztárvendég Solymos Tónival, ez adott magyarázatot a kései felkelésre.

 

Galéria kép


 A Rózsa Sándor Élményház melletti területen ezután egymást váltották a különböző korabeli bemutatók. A jászberényi Buck Viktor csikósbemutatót tartott. Csodáltuk hátasát, amely zokszó nélkül tűrte, hogy Viktor a nyergében két karikás ostort is egyszerre csettintett össze az állat szeme előtt.


És kiderült az is, hogy nemcsak a kutyák, de a lovak is le tudnak ülni parancsszóra. Volt terelési bemutató, tárogatózene, néhány kósza lövés egy kiszuperált korabeli betyárpisztolyból, majd hajnalig ismét koncertek és utcabál.


A mulatság vasárnap reggel folytatódott immár a vajdasági Hajdújáráson, amely település először volt társrendezője a fesztiválnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!