Szeged és környéke

2017.07.15. 09:40

Próbarepülésre indult Szatymazról a tapasztalt pilóta - Viktória Bács-Kiskun megyében zuhant le

Szatymaz - Tapasztalt pilóta volt az a székesfehérvári, Svájcban élő nő, aki csütörtökön a Szatymazi Repülőtérről szállt föl egy bérelt vitorlázórepülővel. A gép a Bács-Kiskun megyei Pirtó térségében lezuhant, Viktória életét vesztette.

A. T. J.

– Gyakorlott, tapasztalt pilóta volt, sikeresen szerepelt nemzetközi versenyeken. Aranyos, 40 év körüli hölgy volt – mondta Fráter György, az Alföldi Repülőklub titkára annak a tragikus balesetnek az áldozatáról, aki csütörtökön délután veszítette életét, miután gépe lezuhant.

Fotó: police.hu

Fotó: police.hu

A katasztrófavédelem munkatársai, járási mentőcsapatok és civilek is keresték a Bács-Kiskun megyei Pirtó környéki erdőkben azt a vitorlázó repülőgépet, amivel csütörtökön délután szakadt meg a rádiókapcsolat. A bérelt vitorlás a Szatymazi Repülőtérről szállt fel csütörtökön délután. A kutatóegységek földön és levegőben éjszakába nyúlóan keresték a 18 méter szárnyfesztávú repülőt.


A gép eltűnéséről a katasztrófavédelem értesítette a légi vezetési központot csütörtökön 19.25-kor. A polgári légi forgalmi irányítás Pirtó térségében vesztette el a kapcsolatot a motoros vitorlázóval, az ügyeletes parancsnok azonnal elrendelte a kutató-mentő szolgálat bevetését.

Szatymazról szállt fel a Bács-Kiskun megyében hajnalban lezuhant vitorlázórepülő. Fotó: MTI/Donka Ferenc - GALÉRIA



A baon.hu információi szerint a radaron látható volt a zuhanás, a gép másodpercenként 22 métert süllyedt. A gép egyik szárnyát a törzstől több száz méterre találták meg.

 Vitorlázó repülőgép a Szatymazi Repülőtéren. Ehhez hasonló géppel zuhant le a székesfehérvári nő. Fotó: Frank Yvette

Vitorlázó repülőgép a Szatymazi Repülőtéren. Ehhez hasonló géppel zuhant le a székesfehérvári nő.

Fotó: Frank Yvette

– Nálunk volt klubtag Viktória, gyakorlórepülésre indult csütörtökön – tette hozzá Fráter György. A tapasztalt pilóta azt mondta, a baleset okáról nem szeretne feltételezésekbe bocsátkozni. – Nem tudjuk, mi történt. Mi is kíváncsian várjuk a vizsgálat eredményeit, mert tanulni tudunk belőle – fogalmazott.


A Szatymazi Repülőtéren éppen vitorlázóverseny zajlik, de a helyszínen megtudtuk, a balesetnek ehhez semmi köze nem volt – a pilóta nem a versenyre érkezett. Az épület bejáratánál kitették a fekete zászlót, és kegyeleti okokból lefújták a pénteki versenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!