Szeged és környéke

2017.07.03. 16:38

Olvasónk írta: Jó törvény kell a kényszermunkáról!

"A rabszolga olyan ember, akit megfosztanak személyes szabadságától, tárgyként kezelik, és mint ilyen, másnak a tulajdona."

A Délmagyarországban június 20-án megjelent, Bűnös a gazda, de nem kell börtönbe vonulnia című cikkhez szeretnék hozzászólni. „A rabszolga olyan ember, akit megfosztanak személyes szabadságától, tárgyként kezelik, és mint ilyen, másnak a tulajdona. Fontos jellemzője, hogy szabadságától való megfosztása fizikai vagy intézményesített erőszakkal történik, célja a gazdasági kizsákmányolás" – olvasható a Wikipédián. Az újságban ettől eltérő történeti tényállás van.


„A bírónő – korrekt módon – az ítélet indoklásában azt is hangsúlyozta, hogy a sértettek valóban gyengébb akaratúak voltak, kiszolgáltatottak lelki értelemben is, alacsony a képzettségük, család sem áll mögöttük, azonban hajlító kényszernek nevezte azt a körülményt, amikor ugyan lenne más választása a sértetteknek, de végül a kényszerítő (gazda) akarata érvényesült."


A bírói indoklásból kiderül: a sértettek önálló életvezetésre alkalmatlanok, akik munkájukat csak irányítás mellett tudták ellátni, család nem áll mögöttük. A gazda határozott ember, akinek voltak elvárásai.


A munkabérért, az ellátásért, a szállásért meg kellett dolgozniuk. A sértetti oldalról valóban van hajlító belső kényszer: szabad akaratukból azért mentek vissza a gazdához, mert a másik gazdánál rosszabb soruk volt.


A kisgazdák országunk pillérei voltak az előző századokban és ma is azok. Nem kellene erőltetni a büntetőeljárást azok ellen, aki kezet nyújtanak a rászorulóknak. Nehéz helyzetbe került a bírónő, mert ez volt

az első ítélet kényszermunka témakörben. Mérlegelnie kellett egy olyan ügyben, ahol a történeti tényállás sem jellegzetes, sőt ellentmondásos. Nincs egységes bírói gyakorlat kényszermunka ügyében, remélem, most lesz. Véleményt nem mondok az ítéletről, de a társadalmi összefüggései kapcsán van véleményem: ők alulképzett, lelki értelemben is kiszolgáltatott emberek, ha elengednék a kezüket, az utcákon, tereken a hajléktalanok számát gyarapítanák. Ez nem kívánatos. Mindezt alaposan át kellene gondolniuk a jogalkotóknak. Egyértelmű törvényt kell alkotni, hogy ne lehessen vitatkozni.


Beslin László ny. rendőrségi főtanácsos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!