Szeged és környéke

2017.06.06. 17:37

Olvasónk írta: Zavaró repülés

"Olaszországból Szegeden át mentek észak felé. 21-22 óra körül szinte menetrendszerűen. A rádió mindig bemondta, ismételve többször is, hogy ,,zavaró repülés"."

Kiegészíteném Nagy Béla május 24-i csörögös hozzászólását. A Gigant repülőgép típus teherszállító volt. Az, amit én láttam, csokoládét szállított a harctérre a katonáknak. Ilyennel szállítottak Rommel csapatainak tankokat Afrikába. Ejtőernyő is csak pár darab volt benne, amit anyukámék megfestettek, és kötényt varrtak belőle.


Hasonlóak voltak a „zavaró" repülőgépek is. Olaszországból Szegeden át mentek észak felé. 21-22 óra körül szinte menetrendszerűen. A rádió mindig bemondta, ismételve többször is, hogy „zavaró repülés". A városokat is bemondták, amelyek felől érkeznek: Zomborra és Szabadkára emlékszem. Eleinte nagyon féltünk, és kiszaladtunk az ágyból Makkoserdőre, a töltés felé. Később tudomására hozták a népnek, hogy nem kell félni, mert csak teherszállítók, és nem bombáznak.


A háború befejeztével aknamentesítették a szegedi repteret: behívtak embereket, akiknek több sorban állítva kellett menetelniük a reptéren, hogy még véletlenül se maradjon ki egy talpalatnyi föld se, és megtalálják az aknákat. Apukám is ott menetelt, féltve saját és még jobban családja jövőjét. Úgy emlékszem, hogy emberi életet nem követelt a feltárás, mivel a fenti hatalmas gondviselés győzött a gyarlóság felett.


Derkács Margit Lídia, Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!