Generációkat inspirált a dél-alföldi könnyűzene

2024.05.06. 16:44

Vásárhelyi középiskolások alapították az egyik legrégebbi punk zenekart

Tábori Szilvia

Az egykori élénk, közösségformáló könnyűzenei élet egykor a Dél-alföldön is generációk életét változtatta meg. Fotó: Tábori Szilvia

Generációkat inspiráltak egykor a zene köré szerveződő, világot újító közösségek Sulyok Csaba, a Dél-alföldi könnyűzenei konferencia szervezője szerint. A hétköznapokat átszínező, alulról szerveződő közösségi életre ma is ugyanolyan szükség lenne.

 Irigykedve gondolok arra, hogy korábban milyen erős közösségeket tudott életre hívni a zene. A koncertek, rock-klubok fantasztikus közeget kínáltak, barátságok, szerelmek szövődtek, az oda járók beszélgettek, inspirálták egymást megannyi művészeti területen

 – nyilatkozta lapunknak Sulyok Csaba, a II. Dél-alföldi Könnyűzene-történeti Konferencia szervezője arra a kérdésre, vajon miért ennyire elkötelezett a téma iránt. Tanulmányai sorozatban már a Vásárhelyi Látóhatár online felületén is megjelentek. 

Sulyok Csaba úgy véli, a térségre is egyértelműen jellemző egykori önszerveződő találkozások, a közös eszmecseréknek teret adó aktív klubélet, izgalmas közösségi élmények átszínezték a hétköznapokat. Megteremtették annak lehetőségét, hogy átlagemberek is bekapcsolódjanak a kultúrába, és ne csak a készen tálalt információkat, a televízióban látottakat fogyasszák. 

A konferencián ezúttal a középiskolások alkotta, 1978-ban alakult Vörös Görények zenekar történetét idézte fel Sulyok Csaba. Mint mondta, Ács-Tari Béla, a Karanténzóna blog szerkesztője hívta fel rá a figyelmét, hogy az egyik legkorábban dokumentált, 1978 és 1981 között működő punk zenekar bizony vásárhelyi volt. – Dalszövegeik jól tükrözik az akkori fiatalok viszonyát a kommunista rendszerhez, illetve a politikai rendszer hatalom által elfedett kritikus pontjait, visszásságait – mondta.

 A könnyűzenét alapvetően egy alulról jövő, őszinte, tiszta dolognak gondolom. Napjainkban is nagy szükség lenne arra, hogy ezek a világújító érzések, gondolatok teret kapjanak. Jó lenne valami hasonlót teremteni

 – tette hozzá Sulyok Csaba, akinek könnyűzene történeti írásai elérhető a Vásárhelyi Látóhatár online felületén. A konferencia előadásai pedig nyáron felkerülnek az ismert fájlmegosztó csatornára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában