Szegedi hírek

2024.05.06. 21:30

Festmény az esti égen

Imre Péter Géza

A természet szinte műalkotást varázsolt az égre. Fotó: Imre Péter

Érdemes az eget kémlelni. Nappal, tiszta és napos időben bárányfelhőket láthatunk, amelyeknek időnként egy-két kisebb, sötétebb színű is társukul szegődik. Mintha a puli, mudi vagy pumi terelné a birkanyájat, és mi „pásztorok” lentről figyelnénk, jól végzik-e a dolgukat. Az esti égbolton tiszta, felhőmentes időben rengeteg csillagképet és távoli magányos csillagot figyelhetünk meg, személyes kedvencem az Esthajnalcsillagnak is nevezett Vénusz és az Orion-csillagcsoport. Petőfi Sándor is megírta A négyökrös szekér című versében: „Ne válasszunk magunknak csillagot? Szólék én ábrándozva Erzsikéhez, A csillag vissza fog vezetni majd, A mult időknek boldog emlékéhez, Ha elszakaszt a sors egymástul minket. S választottunk magunknak csillagot”. Persze, ez főként a szerelmesek kiváltsága.

De az eget, nappal, este és éjszaka mások is figyelhetik. Így tettem a minap, amikor Petőfitelepről hazafelé tartva a buszra vártam. Az égboltozat nem volt tiszta, a csillagok elbújtak a sötét felhők mögé, amelyek szinte festményt, freskót rajzoltak a „kupolára”. A közeli házak tették teljessé a művet. Tetszett. Jó érzéseket keltett bennem, lefényképeztem. Ezeket a képeket soha nem törlöm ki, mert jó újra és újra megnézni. Mert bár borús az ég, szép, vidámabb lesz tőle az ember lelke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában