Szegedi egyetemi hírek

2024.05.07. 17:30

Az érettségire gyakorolhattak a diákok a Báthory történelemversennyel

Érettségire felkészítő történelmi tanulmányi versenyt rendezett közösen az SZTE BTK és a SZTE Gyakorló Gimnázium. A megmérettetést jövőre nemzetközi szintre is szeretnék kiterjeszteni.

Delmagyar.hu

 

 A cél az volt, hogy olyan versenyt hozzunk létre, amely tematikájában illeszkedik az érettségi követelményrendszeréhez. A szóbeli emelt szintű vizsgához hasonlít, vagyis akik részt vesznek rajta, erre gyakorolnak. A verseny hozzájárul, hogy jól tudjanak megszólalni, forrást elemezni és ebben a témában már ne legyen vizsgadrukk bennük, amikor végzősként maturálnak 

– monda el lapunknak Blazovich Péter, a verseny főszervezője. Hozzátette, az is szándék volt, hogy a diákokkal megismertessék és megkedveltessék a Szegedi Tudományegyetemet.

Az érettségire gyakorolhattak a 9-10. évfolyamosok a Báthory versenyen. Fotó: SZTE
Az érettségire gyakorolhattak a 9-10. évfolyamosok a Báthory versenyen. Fotó: SZTE

A Báthory István Középiskolai Történelem Tanulmányi Versenyt idén első alkalommal hirdette meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. A 9-10. évfolyamos diákok számára kiírt megmérettetésre több mint 300-an neveztek.  

A megmérettetés írásbeli fordulóját a cospace felületén bonyolítottak le. – Ez szintén hasznos a diákoknak, hiszen az egyetemi vizsgákon is ezt használják, vagyis már középiskolásként gyakorlatot szerezhetnek a használatában – magyarázta Blazovich Péter. Itt főleg forráselemzésre épülő feladatokkal találkozhattak a diákok. Az elért eredmények alapján a legjobb 21 került az országos döntőbe. A kétnapos verseny során először középiskolai tanárokból álló bizottságok előtt kellett a versenyzőknek számot adniuk egyetemes és magyar történelmi tudásukról. A második fordulót az SZTE BTK Auditorium Maximum előadójában tartották,  ahol Báthory István életét és munkásságát kellett prezentációban bemutatni.

Az ünnepélyes záráson a döntő minden résztvevője oklevelet és könyvjutalmat vehetett át Rovó Lászlótól, az egyetem rektorától. A győztes egy fővárosi diák lett. Második helyezést ért el Balázs Fanni, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákja és a TOP 10-ben szerepelt még Kovács Zsombor, a SZTE Gyakorló Gimnázium tanulója, aki a 9. helyen végzett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában