Kistelek

2024.04.20. 08:30

Korsó és csizma került a festők asztalára - Fotók

A Szombathelyi Árpád festőművész vezette Kisteleki Festőkör hetente, általában csütörtökön tart foglalkozást, amikor valami közös témát dolgoznak fel, kiállított tárgyakat rajzolnak le. Elhozzák otthoni munkáikat is, amelyeket egymásnak megmutatva beszélnek meg, értékelnek. Legutóbbi összejövetelükre betoppantunk.

Imre Péter Géza

Hárman a festőkör tagjai közül, balról: Pálinkás Pál, Szombathelyi Árpád és Hódi Katalin. Fotó: Imre Péter

Másodiknak érkeztem a Kisteleki Alapfokú Művészeti Iskolába, amelynek nagytermében tartja foglalkozásait a helyi festőkör. Szombathelyi Árpád, a kör vezetője előzött meg, és észrevette, hogy a posztamensre tett korsót és csizmát nézem.

– Mindig csinálok valamilyen beállítást, amelyet majd a tagok lerajzolnak. De rendszeresen hoznak saját, otthon készült alkotásokat is, amiket megnézünk, megbeszélünk, értékelünk. Mára Pálinkás Pál ígérte pár új festményét – magyarázta.

Mindenütt képek

– Mióta a kiállításainkkal átköltöztünk a nagy házba, vagyis a Klebelsberg Művelődési Központba, a falakat állandóan a gyerekek, a tanulók rajzai, alkotásai díszítik. Nézd meg, nagyon jók! A tanításhoz igazodva tartjuk összejöveteleinket, vagyis az iskolai szünetekben mi is pihenünk – mondta el Szombathelyi Árpád. Közben megérkezett nyugdíjazása előtt gyógyítással foglalkozó 81 éves Pálinkás Pál kiállításnyi festménnyel, amelyeket a falnak támasztva helyezett el a teremben.

– Ezek az új képeid? Jók, az máris a kedvencem – közölte az egyik festőköri tag és pozitív kritikájához többen csatlakoztak. A tea és a poharak is az asztalra kerültek, a festőbakok és a „modellek” pedig türelmesen várták az alkotókat. 

Új festmények

Mások is érkeztek saját munkákkal, Hódi Katalin például elhozta legújabb festményeit, címük: Repülj! és Szitakötő lét, de ezeken kívül is dossziényi rajzot, új vagy régebbi vázlatot mutatott, elsőként Pálinkás Pálnak, majd következett e sorok írója és a skicceken lévő helyszíneket, szereplőket is felismerő Szombathelyi Árpád. Utóbbi véleményt is mondott, és tanácsolta, melyikből lehetne festményt készíteni.

Közben lassan megtelt a terem, és a jelenlévők közül Pálinkás Mária, Szabó Ildikó, Buknicz Mária, Vas Ágnes, Skultéti Ilona, majd később Hódi Katalin is, elfoglalta helyét a bakoknál, hogy megörökítsék a korsót és a csizmát. Szombathelyi Árpád is megkezdte szokásos körútját a kollégák között, akik már számos egyéni, kettős és csoportos tárlaton, kiállítássorozaton mutathatták meg műveiket a kistelekieknek.

Nyári tábor Ópusztaszeren

A Kisteleki Festőkör jelenleg mintegy 30 tagot számlál, nyolcan-tízen minden héten elmennek a gyakorlásokra, és időnként megjelenik az erdélyi, Hargita megyei Szentegyházán működő Csak-Art Egyesület, amellyel több közös kiállítása volt már a kistelekieknek. A kör június 17-étől 23-áig tartja nyári táborát, a helyszín idén, a tavalyi Csengele után Ópusztaszer lesz, a templom melletti ifjúsági szálláshelyen rendezik be főhadiszállásukat.

Zárásként muszáj büszkélkedni: kisteleki festőktől, Csányi Líviától és a Hódi Katalintól is őrzők otthon képet, képeket, utóbbitól rajzokat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában