Összművészeti seregszemlére csalogatnak

2024.04.19. 10:30

Hamarosan indul a három hónapos Kurca fesztivál Szentesen

Egészen augusztus közepéig tartó összművészeti fesztivált rendeznek Szentesen; április 18-tól, csütörtöktől már a jegyek és bérletek is elérhetők a Koszta József Múzeumban, az intézmény nyitvatartási idejében.

Tábori Szilvia

Koszta József Múzeum

Fotó: Majzik Attila

Hogyan lehet egy város születésnapját 460 forintos kulturális belépőjeggyel ünnepelni? Könnyedén. A 3 hónapon át tartó Kurca Fesztivál két tucat színházi előadást is kínál az egyéb programok mellett, a bérlet árát pedig úgy kalkulálták ki játékosan, hogy egy előadás ára pontosan a város éveinek számával egyezzen meg. De mire is lehet számítani?

Sok zenére, táncra, irodalomra és színházra egyebek mellett. A Koszta József Múzeum egészen augusztus közepéig több helyszínen várja majd közönségét a dél-alföldi régió első összművészeti seregszemléjére.

A Kurca melletti szabadtéri színpadon országos nevű színészekkel színházi előadások készülnek; valamint helyi hagyományőrzők, félprofesszionális együttesek, a Szentes környéki települések is bemutatkoznak majd.

Az Irsai Farkas László, Varga Bálint és Kancsár Orsolya szervező hármasból utóbbi lapunk megkeresésére úgy fogalmazott, nagyot álmodtak a programok szervezésekor. Hónapig tartó tervező és előkészítő munkával arra törekedtek, hogy tartalmas és szórakoztató programokkal töltsék meg az előttünk álló időszakot.

Örömükre melléjük állt többek mellett a Nemzeti Színház is,  így május második felében a teátrum egyik produkcióját, Tóth Auguszta Mezei Mária-estjét is láthatja a közönség Hoztam valamit a hegyekből címmel. Ezekben a napokban vendégszerepel Szentesen a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, amely Gogol Háztűznézőben című darabját játssza Vidnyánszky Attila rendezésében.

Május 17 és augusztus 18. között mások mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Szegedi Pinceszínház, a Pesti Művész Színház produkcióit láthatja a közönség, a legkisebbeket pedig számos gyermek- és bábelőadás is várja. Utóbbi már csak azért is különösen fontos, mert a gyerekek lesznek a jövő színházba járó közönsége – hangsúlyozta Kancsár Orsolya.

A részben ingyenes programok összeállítása során törekedtek arra, hogy a helybéliek és  a városba érkezők mélyebben megismerhessék Szentes és környéke hagyományait. Így május 22-én tematikus nap mutatja be a térség mezőgazdaságát meghatározó bolgárkertészek örökségét, néhány nappal később egy hagyományos lakodalom elevenedik meg a Péter Pál Polgárházban, június első napjaiban az Ízek utcája várja a vendégeket, a hónap végén pedig a Szentes környéki települések – Árpádhalom, Derekegyház, Eperjes, Nagymágocs és Szegvár – programjaival telik meg a Kurca színpad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában