Helyi közélet

2024.05.07. 14:51

Tramtrain makettet is terveznek a táborozók

Van, akit a stílus és szépség, másokat a robotika, netán egy finom koktél, sokakat viszont inkább egy stabil és mutatós térburkolat lerakásának technikája foglalkoztat. A HSZC és az iparkamara közös nyári táboraiban már fogynak a helyek.

Tábori Szilvia

Közeleg a nyár, már lehet jelentkezni a HSZC és a kamara közös nyári táboraiba. Fotó: HSZC

Idén is megszervezi szünidei pályaorientációs táborait a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum, kiváló lehetőséget kínálva minden pályaválasztás előtt álló általános iskolásnak. 

A résztvevők számos izgalmas dolgot próbálhatnak ki, beleértve a szakácskodást, a 3D nyomtatást, a szépészeti szakmákat, a LEGO robot építést, ujjlenyomat leolvasást, vagy éppen a hegesztést. A szakmai programokon túl olyan szórakoztató lehetőségek is várják az általános iskolásokat, mint bowlingozás, biciklitúra Mártélyra, látogatás a Szolnoki Repülőmúzeumba, katonai bemutató, illetve lovas programok.

Mint azt Hegedűs Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, elsődleges céljuk felkelteni a pályaválasztásra készülő gyerekek figyelmét a HSZC iskoláiban tanulható szakmák iránt. Egyszerre kínálnak hasznos, értelmes és szórakoztató időtöltést a kisdiákoknak. 

A megye négy városában – Csongrádon, Szentesen, Makón és Vásárhelyen – összesen tíz tábort szerveznek, ebből Vásárhelyen ötöt. A Corvinban például két júniusi turnust is tartanak Próbáld ki magad! címmel, ahol minden nap más ágazattal ismerkedhetnek a gyerekek, kirándulással, céglátogatásokkal fűszerezve. Lesz többek között pincér nap, falazási gyakorlat, ismerkedés autószerelő műhellyel. 

Az Eötvös-iskola informatika, sport és szépészeti programokat kínál, a HSZC Cseresnyés Kollégiumban pedig idén először a Tramtrain Tech Tábort rendezik meg, ahol egyebek mellett tramtrain modellt és vezető sínt terveznek és nyomtatnak 3D változatban. 

Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a HSZC és a kamara évek óta közösen alakítja a nyári táborok programjait. Szervezetük 1 millió forinttal támogatja a turnusokat, 10 ezer forinttal csökkentve ezzel valamennyi résztvevő részvételi díját. A kamrai elnök szerint fontos, hogy a gyerekek megismerkedjenek a kétkezi munka világával a mai kor követelményei szerint működő gyárakban, műhelyekben. A személyes tapasztalattal, a tábori élményekkel talán könnyebben döntenek majdani hivatásukról. 

A kamara kiemelt feladata a pályaorientációs tevékenység, a HSZC mellett a szegedi Agóra turnusaiba is becsatlakoztak, sőt, saját robotika táborokat, céglátogatásokat, osztályfőnöki órákat is szerveznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában