35 negyedik osztályos versenyzett a Varga Tamás-iskolában

2024.05.08. 17:38

Peti zsebpénze gyorsan gyarapodott a vármegyei matekversenyen

Tábori Szilvia

A hatvan perc matek izgalmas kaland. Fotó: Tábori Szilvia

Főként logikai feladatokat kellett megoldania a Platán Vármegyei Matematika Versenyen induló 4. osztályos kisdiákoknak. A szervező Varga Tamás-iskolában a kísérők és a pedagógusok még a gyerekeknél is jobban izgultak.

Egy kertben két azonos méretű tartály van. Az egyik tele van esővízzel, a másik pontosan félig van. Így a tartályok tömege 86 és 53 kilogramm. Mennyi az üres tartály tömege vajon? Petinek pedig 360 forint zsebpénze van. Az összegyűjtött pénzéhez, a következő naptól naponta tesz 40 forintot. Legalább hány nap szükséges ahhoz, hogy meg tudja vásárolni a 860 forintos magazint? 

Ilyen és ehhez hasonló, főként logikai feladványokat kellett megoldania a Platán Vármegyei Matematika Versenyen induló 35 negyedik osztályos kisdiáknak. A Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola két évtizede a rangos verseny szervezője és házigazdája. 
A gyerekek a versenyen megmutathatták, hogy egy-egy feladat megoldásához milyen sokféle út vezet, mennyire tudnak logikusan gondolkodni. Mint azt a hatvan perc alatt megoldandó feladatsort összeállító Mihály Lajosné nyugdíjas pedagógus lapunknak elmondta: bizony gyakran még őt is meglepi a gyerekek leleményessége, sajátos gondolatmenete. Kíváncsiak arra, hogy milyen következtetések mentén jutnak el egy-egy végeredményhez, ezért a részfeladatokat szintén pontot érnek. 

Botkáné Kovács Henriett, a Varga Tamás-iskola igazgatója úgy fogalmazott: a tehetséggondozás a pedagógusok hangsúlyos feladata, a versenyző diákok eredményes felkészítéséért pedig külön köszönet illeti a pedagógusokat. Az idei Platán Vármegyei Versenyen különösen szép létszámban gyűltek össze a gyerekek, öröm és megtiszteltetés, hogy a megszólított intézmények mindegyikéből eljöttek a tantárgy legjobbjai. A szervező iskola vezetőjeként névadójuk, Varga Tamás matematikus gondolatával köszöntötte a diákokat és kísérőiket: „A matematika szóljon a megértés öröméről, a felfedezés és a véletlen megélésének izgalmáról.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában