Szegedi hírek

2024.05.05. 20:00

Nem ördögtől való a pálmafa Szegeden

Hatalmas vitát és heves érzelmeket váltott ki az internet népéből, hogy a közelmúltban három előnevelt, fagytűrő pálmát helyezett ki a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a Glattfelder Gyula téren. Erdőmérnökök véleményét kérdeztük.

Arany T. János

Megosztó egyszikűek a Glattfelder téren. A szakemberek szerint nincs semmi meglepő a szegedi pálmákban. Fotó: Karnok Csaba

 

A pálmákat azoknak a fáknak a helyére ültették amiket egy vihar kitört. Jól mutat. Az emberek szeretnek olyat ültetni, ami nincs a szomszédnak, és ez is ez a kategória. Jól néz ki, és a turisták szeretik

 – mondta Szabó József Kristóf okleveles erdőmérnök, növényvédelmi és faápoló-favizsgáló szakmérnök, az AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum mérnöktanára, amikor a Glattfelder téri pálmákról kérdeztük.

Mint ismeretes, a közelmúltban három előnevelt fagytűrő pálmát ültetett ki a szegedi környezetgazdálkodási cég a Glattfelder téren. Arra a kérdésre, hogy megmaradnak-e a fák, a szakember azt felelte, már alig vannak igazi, hideg telek, a füge tíz éve nem fagy vissza. 

Az erdőmérnök szerint ültethetünk valamit  kivagyiságból, és azért is, hogy természetközeliek legyünk, a növény pedig önfenntartó. Azt, hogy a pálmaültetés a skála melyik végén fekszik, nem kívánta megítélni. Hozzátette még, ha az önfenntartás lett volna a cél, akkor például lehetett volna ostorfákat ültetni, mint a Kálvária sugárúton.

Az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium több tanárával is beszélgettünk, akik azt mondták, a globális felmelegedés miatt nincs ebben semmi rendkívüli. Példaként hozták fel, hogy sokan nevelnek például banánfát Szegeden, ezek száma a városban több száz is lehet. 

A kertemben is van kettő

 – mondta a Kiskundorozsmán élő Bánhidy Zoltán kollégiumi nevelőtanár. A szakemberek megemlítették, a hazánkban és térségünkben, az Alföldön egyre több helyen terjedő kivadult medvetalpkaktuszokat. A banán és a kaktusz után a pálmafa egyáltalán nem meglepő.

Télire múmia lesz belőle

Ha Magyarországon szeretnénk pálmát tartani szabadföldben, a legfontosabb a megfelelő fajok kiválasztása. Hazánk nagy részén szélsőséges kontinentális klíma uralkodik, amit a pálmavilág több mint 2600 fajából csak néhány faj képes tolerálni, de ők is csak hozzáértő odafigyeléssel. Arra törekedjünk, hogy a telepítés ideje lehetőleg tavasszal legyen, mert úgy van esélye a következő télig a pálmánknak begyökeresedni, megerősödni. Késő tavasztól szeptemberig még véletlenül sem szenvedhetnek vízhiányt, tehát öntözzük bőségesen. Szeptemberben le kell állni az öntözéssel, hogy a hajtásainak legyen ideje beérni és ne friss hajtásokkal menjen a télbe, mert az sokat ront a hidegtűrésen. Nagyobb lehűlés esetén ha biztosra akarunk menni, gondoskodjunk takarásos védelmükről: először is összekötjük a pálma leveleit, majd a takarásra legalkalmasabb anyaggal, fátyolfóliával múmiákhoz hasonlóan, többszörösen körbetekerjük a növényt, végül egy nejlonzsákot húzunk az egészre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában