Helyi közélet

2024.05.07. 19:07

Kétnapos látogatásra érkezik Hszi Csin-ping kínai elnök a szomszédba

Aleksandar Vučić szerb államfő kiemelte: ez a találkozó jelzi Szerbia erős elkötelezettségét a kínai partnerrel való együttműködés további fejlesztésére, mind gazdasági, mind pedig geopolitikai szempontból.

Delmagyar.hu

Forrás: PannonRTV

A kínai elnök a késő délutáni órákban érkezik a szerb fővárosba Párizsból. Belgrádban már felkészültek Hszi Csin-ping érkezésére: amint beér a szerb légtérbe, repülőgépéhez szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek csatlakoznak, a belgrádi repülőtéren pedig a szerb hadsereg gárdája fogadja, 3400 rendőr ügyel majd a biztonságra.

A két elnök találkozójának napirendjén várhatóan a globális események, de a helyi problémák is szerepelnek majd. Az eddigi gazdasági együttműködés azt mutatja, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a hatmilliárd dollárt, és az előny a kínai oldalon van. A Szerbia javára való elmozdulás olyan új beruházásokkal lenne elérhető, amelyek a hazai termelést és szolgáltatásokat erősítenék. Az infrastruktúra, az építőipar, a természeti erőforrások kiaknázása mellett most arra lehet majd számítani, hogy a beruházások egy újabb szintre kerülnek, vagyis a kis- és középvállalkozások szektora jobban bekapcsolódik a kutatás, a tudomány, az elektronikus kereskedelem, az új technológiák és a mesterséges intelligencia területére.

A teljes cikk elérhető a PannonRTV oldalán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában