Tizenegy listának van meg a szükséges 20 ezer érvényes ajánlása az EP-választásra

2024.05.05. 19:36

Jakab Péteréket hiába keresik majd a szavazólapon

Delmagyar.hu

Jakab Péterék nem érték el a listaállításhoz szükséges 20 ezres ajánlásszámot. Archív fotó: Gémes Sándor

Bár 13 párt, illetve pártszövetség adta le az európai parlamenti (EP-) választásra az összegyűjtött ajánlásait a pénteki határidőig, az Új Alternatíva Párt és a Nép Pártján pártoknak nincs meg a nyilvántartásba vételhez szükséges 20 ezer érvényes ajánlása, közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel.

Az EP-választásra 16 jelölőszervezet vett át ajánlóíveket az NVI-től, és 13 listát jelentettek be; az Összefogás a Civilekért Párt, a Szociáldemokraták Pártja és a Magyar Munkáspárt végül nem kívánt listát állítani.

Emlékeztetek, az EP-lista állításához 20 ezer érvényes ajánlás szükséges, ezeket a pártoknak április 20-a és május 3-a között kellett összegyűjteniük. A választópolgár az ajánlását az ajánlóíven adja le, amelyet nevének, személyi azonosítójának, magyarországi lakcímének feltüntetése mellett saját kezű aláírásával kell ellátnia.

Kiemelték: az NVI nem érvénytelenít ajánlást, hanem azt az ajánlást, amely nem felel meg a törvényi feltételeknek nem veszi számításba az érvényes ajánlások között. Az ajánlások ellenőrzését az NVI valamennyi, az EP-választáson listát állító szervezet tekintetében elvégezte – tették hozzá.
Eszerint a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt, a Megoldás Mozgalom, az LMP – Magyarország Zöld Pártja, a Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd – a Zöldek Pártja, a Második Reformkor Párt, a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Momentum Mozgalom, a Jobbik – Konzervatívok, a Tisztelet és Szabadság Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Mi Hazánk Mozgalom ajánlóívei ellenőrzése során a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlás rendelkezésre állt.

Az Új Alternatíva Párt az NVI-nek átadott ívein szereplő ajánlások száma nem éri el a listaállításhoz szükséges 20 ezres ajánlásszámot.

A Nép Pártján ugyan 20 288 ajánlást adott le, de ezek egy része nem volt érvényes, így Jakab Péterék nem érték el a listaállításhoz szükséges 20 ezres ajánlásszámot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában