Helyi közélet

2024.05.10. 07:00

Csaknem 60 ezer esetet láttak el egy év alatt régiónk mentői

Pénteken a mentőket ünnepeljük. Régiónkban is van mit köszönni nekik: egy év alatt mintegy 60 ezer esetet láttak el – többet, mint egy évvel korábban.

Timár Kriszta

Zentay Attila az ügyeleti ellátás megszervezését és a stroke betegút kidolgozását is sikertörténetként értékeli. Fotó: Karnok Csaba

Pénteken ünneplik a Mentők Napját, 1887-ben ugyanis ezen a napon alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület, valamint 1948-ban az Országos Mentőszolgálat. A szolgálat születésnapja alkalmából Zentay Attilával, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének igazgatójával beszélgettünk a vármegye mentőinek elmúlt egy évéről.

– A 2022-es évhez képest megemelkedtek a feladatszámok: vármegyénkben 56 ezer 654 eset volt. Ehhez mentőautóink 1,4 millió kilométert futottak, hívásirányítóink pedig 104 ezer hívást kezeltek – kezdte az adatokkal az orvosigazgató. Utóbbiban benne van a 1830-as számra érkezett több mint 22 ezer ügyeleti hívás is, tavaly október óta ugyanis az alapellátás ezen része is a mentőkhöz tartozik.

– Büszke vagyok az ügyeleti ellátás megszervezésére, amelyet a kiváló vezetői csapatnak köszönhetően hiánytalanul tudtuk megoldani. A munkába bevontuk az abban résztvevő háziorvosokat és a Magyar Orvosi Kamara vármegyei szervezetének háziorvosi munkacsoportját is, hiszen párbeszéd kell a jó ellátáshoz. Az országban egyébként nálunk a legmagasabb a háziorvosok részvétele ebben a szolgáltatásban: 98 százalékos az arány – tette hozzá Zentay Attila.

Nemcsak ebben egyedülálló egyébként a vármegyei szervezet, hanem a részvételükkel kiépített heveny stroke ellátásban is. 

Fotó: Karnok Csaba

– A Neurológiai Klinikával együtt olyan speciális betegutat dolgoztak ki, mely alapján azokat a betegeket, akiknél artériás érelzáródásuk esetében a kémiai vérrögoldás nem lehetséges, a mentőegység közvetlenül Szegedre hozza, így órákkal korábban megkaphatják az ellátást, mintha a legközelebbi stroke osztályra vinnék első körben. Ezt a rendszert már kétszer díjazták az Angels-díj gyémánt fokozatú elismerésével – mutatta az irodában díszelgő elismeréseket.

A mentőkre az utóbbi években több feladat is extra terhet rótt: a Covid után ilyen volt az ügyeleti ellátás megszervezése.

– Most, hogy ezek már nem visznek el plusz energiát, a hangsúly a szakmai munka fejlesztésére kerül – mondta el az igazgató. Az Országos Mentőszolgálat által szervezett éves képzésen túl a régió mentődolgozói számára kidolgoztak egy új, kötelező képzési tervet is, amely révén munkaidőben tudják majd gyakorlati tudásukat fejleszteni.

Ami az eszközparkot illeti, Zentay Attila elégedett.

– Az autók átlagéletkora 6-7 év, az ügyeleti gépkocsik teljesen újak és eszközökből is megfelelő tartalék áll rendelkezésre. Két mentőállomáson végeztek felújítási munkálatokat és már egy új, szegedi mentőállomás építéséről is elindult a gondolkodás – árulta el. Ez utóbbira a nagy ipari beruházások miatt megugró forgalom és lakosságszám miatt lesz szükség, a jelenlegi állomás ugyanis már nem bővíthető tovább. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában