Helyi közélet

2024.05.10. 20:35

Átadták a Pálfy Ferenc-díjakat

Tóbiás Klára szobrász- és tűzzománcművész, Gyulay Endre korábbi megyéspüspök, és Wittmann Tibor orvosprofesszor kapta idén a Pálfy Ferenc díjat, amit pénteken este adtak át Szegeden.

Suki Zoltán

Közös példaképekre van szükség. Fotó: DM

– Amikor tavaly – a köztiszteletben álló szegedi polgárokkal egyetértésben – úgy döntöttem, hogy megalapítom a Pálfy Ferenc-díjat, városunk legendás polgármesterének szellemisége vezérelt – mondta az elismerés idei átadóján Mihálffy Béla.

Idén Tóbiás Klára szobrász- és tűzzománcművész, Gyulay Endre korábbi megyéspüspök, és Wittmann Tibor orvosprofesszor kapta az elismerést.

– Azt gondolom, hogy számunkra, az utókor számára, és különösen a közélet vagy közszolgálat bármely szintjén tevékenykedők számára történelmünk ismerete és hagyományaink tisztelete nem múltban való merengést jelent, hanem tanulságul szolgál és igazodási pontot ad. Mondhatnám úgy is, hogy segítséget ad egy új kezdetet nyitásához. Pálfy Ferenc életútja és életműve jól példázza azt az istenfélő, lokálpatrióta, nemzeti és polgári karaktert, amelyekre a mindenkori Szegednek nagy szüksége van és amelyekre támaszkodva eredményesen gondolkodhatunk városunk jövőjét illetően – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A rendezvényen részt vett a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár is. – Minden várost azok az emberek teszik naggyá és erőssé, akik szívvel-lélekkel dolgoznak érte, azért, hogy szebb, jobb, gazdagabb és boldogabb legyen – fogalmazott Nagy János, mikor gratulált a díjazottaknak.

Az államtitkár szerint ezt a magatartásformát nem a véletlen szülte, hanem abból a büszkeségből fakad, amit hazánk iránt érzünk.

Hozzátette, hogy büszke magyarnak, és büszke szegedinek lenni teljesen természetes, és ma is időszerű érzés.

Szeged leghosszabb ideig hivatalban lévő polgármesteréről, Pálfy Ferencről nevezte el Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság országgyűlési képviselője azt a kitüntetést, amellyel kedden azokat ismerte el, akik rendkívül sokat tettek a város fejlődéséért, gazdaságáért, tudományos vagy oktatási életéért. Továbbá példaértékű munkát végeztek Szeged kultúrájáért, sportjáért, egészségügyi és szociális jólétéért, közösségeiért vagy épp hitéletéért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában