Helyi közélet

2024.05.04. 07:40

Amerikai traktor vet a Galamb földjein

Amerikai technológiával is vetnek a Galamb József nevét viselő makói agrártechnikum városszéli tangazdaságában – ez az a hely, ahol a diákok a legmodernebb eszközök használatát sajátíthatják el a gyakorlatban. Közben az informatikai oktatást is fejlesztik.

Szabó Imre

A speciális, precíziós felszereléssel ellátott munkagépet a diákok nagy érdeklődéssel fogadták. Fotó: Szabó Imre

Egy a holnap technológiáját jelentő, amerikai berendezésekkel ellátott traktor is dolgozik mostantól a Galamb József Mezőgazdasági Technikum külterületi mintagazdaságának földjein. Mint korábban megírtuk, ez 200 hektáros. Kéthetes ciklusban 40-50 diák mindig itt van van kint 3-4 felügyelő tanár irányítása mellett, illetve a technikai dolgozók közreműködésével. A tanulók kapnak feladatokat a gyümölcsösben, a szőlészetben, az üvegházban és a gépműhelyben is. A termőföldeken többek között a szántást, a boronálást, az őszi és a tavaszi vetést gyakorolják. A cél az, hogy a lehető legkorszerűbb módszereket, a legmodernebb eszközök használatát sajátítsák el. 

Fotó: Szabó Imre 

Az iskolában a közelmúltban egy chicagói központú mezőgazdasági cég bemutatótermet és nyolc országra kiterjedő logisztikai központot rendezett be. Ez – a diákok oktatásán túl – mindenki számára nyitott. Ennek kedvéért nagyon sok érdeklődő jött már a Galambba, a magyarok mellett a környező országokból is voltak kisebb-nagyobb csoportok – tudtuk meg az igazgatótól, Horváth Zoltántól.  

Fotó: Szabó Imre 

A társaság elsősorban közvetlenül kutatásokon alapuló precíziós vetési technológiákkal foglalkozik, és a bemutatóterem fenntartásán túl most kísérleteket folytat a tangazdaság termőföldjein. Itt használják a legmodernebb technológiákkal felszerelt, például a vetésmélységet munka közben figyelő és változtatni képes traktort is. Rab Attila, az oktatási intézmény amerikai partnerének szakembere azt mondta, a folyamat célja kettős. Egyrészt új agrármódszereket fejlesztethetnek így, ugyanis folyamatosan nyomon követik majd a termés fejlődését, a termésátlagokat. Másrészt pedig a Galamb diákjainak az oktatásából is kiveszik a részüket, hiszen a kísérleti parcellákban ők is dolgoznak velük együtt. 

Fotó: Szabó Imre 

Fejlesztik az informatikai oktatást is

A makói agráriskola új számítógépes tanteremmel is gyarapodott a közelmúltban. Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum – ennek része a Galamb – főigazgatója, Horváth József arról tájékoztatott, hogy 16 korszerű asztali számítógép érkezett Makóra a szükséges tartozékokkal együtt. Ezeket elsősorban a mezőgazdasági gépészek fogják használni, hiszen alkalmasak a három dimenziós tervezésre. Kapott az iskola egy drónszimulátort is. A precíziós gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen drónok sérülékenyek és drágák, ezért röptetésüket ezen érdemes megtanulni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában