Helyi közélet

2024.05.07. 16:11

A matek érettségi idén könnyebb volt, mint a magyar + MEGOLDÁSOK

Korrekt volt a középszintű matematika feladatsor, tanárok és diákok is elégedettek voltak vele. Szerdán történelemből maturálnak a középiskolások, a hetet pedig az angol és német írásbelik zárják majd.

Timár Kriszta

A matematika vizsga idén nem okozott túl nagy nehézséget az érettségizőknek.

Fotó: Karnok Csaba

A matematika érettségivel folytatódtak kedden a végzős középiskolások kötelező vizsgái. Bár a hétfői magyar a szaktanárok szerint nem számított nehéznek, azért akadtak benne fogós kérdések. A diákok egy része pedig kifejezetten kellemetlennek élte meg és csalódottan jött ki a vizsgáról. Ez pedig élénken élt még bennük a keddi dolgozat előtt is. Legalábbis ezt tapasztaltuk a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikumnál, ahol fél órával az érettségi kezdete előtt még a kapunál beszélgettek többen.

A tegnapi nap után kevés a reményünk. Az nagyon nem volt diákbarát 

– mondta Gyurkó-Batyi Viktória. 

 Nagy csalódás volt az a vizsga. A következő pedig majd nyilván akkor ér bennünket, amikor kiderül, hány pontos lett

 – tette hozzá Márton Balázs. Ő egyébként a matematika feladatsortól nem tartott, de voltak olyanok, akik előző napi rossz tapasztalataik miatt az addigiaknál is jobban stresszeltek. 

Idegesebb vagyok, mint tegnap

 – vallotta be Verebes Dorina. 

Pontban 9 órakor aztán mindenki elkezdte megírni a dolgozatát – előbb a 45 perces első részt, majd a 135 perces másodikat. Kiderült, ettől a feladatsortól most kár volt rettegni: szaktanárok és diákok szerint is megoldható volt a középszintű érettségi. Az első részben halmazok, számtani sorozat és százalékszámítás is szerepelt. Az egyik feladat már az új NAT szerinti követelmények alapján bevont új tananyagot, a grafikus manipulációt is számonkérte. A második részben, amelyben öt feladatot kellett a hatból megoldani, egyenletek, sodrófadiagram, gráfok és valószínűségszámítás szerepelt. Nem volt feladat viszont a pénzügyi ismeretek témaköréből, amire a diákok nagyon készültek – ez szintén új témakör lett volna az idei feladatsorban.

Csúri-Németh Éva, a Tömörkény iskola matematika szakos tanára saját és diákjai véleményét összefoglalva azt mondta, korrekt volt a középszintű matematika érettségi. – Aki komolyan vette a felkészülést, nem érhette meglepetés. Az első feladatlapban volt egy-két körmönfont megfogalmazás, például a logaritmusos feladat okozhatott fejtörést, de összességében baráti volt. Ahogyan a második rész is, ahol a vonatkozó részek a függvénytáblából is könnyen kikereshetők voltak. Valószínűleg a legtöbb diák a koordináta geometriás feladatot hagyta ki, az tűnt a legnehezebbnek – mondta el véleményét a tanárnő, aki az eredményeket illetően bizakodó.

Fotókon mutatjuk a megoldásokat:

Szerdán a történelem írásbeli vizsgákkal folytatódik az érettségi. Csütörtökön angolból, pénteken németből vizsgáznak azok, akik ezeket a tárgyakat választották. A következő héttől már délelőtt és délután is rendeznek vizsgákat, május 27-ig az összes többi tantárgy is sorra kerül. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában