A Kiss Ferenc-díjas diák az iskola legkiemelkedőbb tanulója

2024.04.25. 08:30

Varga Márton kapta az elismerést

Idén a dévaványai Varga Márton vehette át az iskolája névadójáról elnevezett elismerést. A Kiss Ferenc-díjat mindig az a diák kapja, akit az oktatói testület az év legkiemelkedőbb tanulójának tart.

Arany T. János

Varga Márton vehette át a szegedi erdészeti iskola névadójáról elnevezett Kiss Ferenc-díjat, amit az a diák kap, akit az oktatói testület az év legkiemelkedőbb tanulójának tart. Fotó: Török János

Már csak a Délmagyarország kedvéért jött be hétfő reggel iskolába Varga Márton, az  Alföldi ASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum végzős diákja. Márton ugyanis az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny dobogósa lett, így Máhig József igazgató felmentette a további tanulmányok alól. Mártont már tavaly érettségi után felvették a Soproni Egyetem erdőmérnöki karára, de a biztonság kedvéért elvégezte a technikumot és majd most megy egyetemre. A tanulmányi verseny helyezéseit a Szakma Sztár Fesztiválon Budapesten, április 26-án hozzák nyilvánosságra.

Idén Márton vehette át az iskolai ünnepségen a Kiss Ferenc-díjat, amit az a diák kap, akit az oktatói testület az év legkiemelkedőbb tanulójának tart. Az elismerés a legmagasabb kitüntetés, amit az iskola vezetése odaítélhet a jól teljesítő tanulóknak. A díj az intézmény névadójának emlékét őrzi.
A dévaványai fiatalember nagyapja hivatásos vadász volt és szintén a szegedi erdészeti iskolában végzett, így nem volt kérdés, hogy Márton is itt folytatja tanulmányait. Azt mondta, nem kellett sokat gondolkodnia, milyen pályát szeretne választani. 

A következő, iskola nélküli időszakot pihenéssel tölti majd, mert a felkészülés hat hónapon át zajlott és fárasztó volt. Többször végigmentek az anyagon, ami nehezebben ment, azon pedig még egyszer. A verseny gyakorlati részét az időjárás nehezítette meg Mátrafüreden, mert végig szakadt az eső, ami a versenyzők tűrőképességét is próbára tette.

Hobbijára is több ideje lesz a jövőben. A koronavírus-járvány ideje alatt kezdett el természetfotózni. 

Akkor nagyon sok időm volt otthon. Egy abszolút alapgépem van, azzal kezdtem el fotózgatni, ami nagyon sok időmet elvette. Volt olyan, hogy betelefonáltam az osztályfőnöknek, hogy nem tudok menni órára, mert kint ülök a nádasban és várom a kacsákat, hogy leszálljanak a vízre. Ezt mondanám hobbimnak, meg a vadászatot, de az meg ugye számomra nem hobbi, hanem egy életvitel, egy életforma

 – mondta a Kiss Ferenc-díjat fiatalember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában