Országos nyelvtan- és matematikai verseny zajlott a Karolina iskolában

2024.04.27. 16:54

Több mint 400 diák jutott be a Bendegúz Akadémia döntőjébe – Galéria

Húszezer diák nevezett a Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Akadémia NyelvÉSZ és MatekÁSZ versenyeire. A több mint négyszáz vesenyzővel zajló döntőt szombaton tartották a Karolina Általános Iskola és Gimnáziumban.

Koós Kata

A verseny után társasjátékokkal, meseelőadással és kézműves programokkal kedveskedtek az eredményhirdetésre váró gyerekeknek a szervezők. Fotó: Török János

Immár két és fél évtizede rendez országos tanulmányi versenyeket a 2-8. évfolyamos általános iskolások diákok számára a Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Akadémia. 

A versenyekkel olyanfajta gondolkodásmódot támogatunk, amely kicsit máshogy mozgatja meg az agytekervényeket, mint amihez a gyerekek az iskolapadban hozzászoktak. Feladatíró szakembereink olyan kérdéseket tesznek fel, amelyek az iskolai tananyaggal harmonizálnak, de a kérdésfeltevés módja mindig többre sarkall, mint egy általános iskolai dolgozat 

– mondta el lapunknak Laczkó István versenyigazgató.

Az akadémia versenyei a teljes általános iskolás tantárgyi palettát lefedik. Szombaton NyelvÉSZ és MatekÁSZ címmel a nyelvtan- és matematikai versenyek döntőjét rendezték meg Szegeden. Határokon innen és túlról – Romániából, Szerbiából és Szlovákiából is – összesen több mint húszezer diák nevezett be az elődöntőkbe. Közülük a vármegyei középdöntők után 438 fiatal mérethette meg magát a döntőben, amelynek a Karolina Általános Iskola és Gimnázium adott otthont. A szegedi oktatási intézmény immár második éve szolgál a döntők helyszínéül a versenyigazgató elmondása alapján a pedagógusok különleges lelkesedése és vendégszeretete miatt. 

Az írásbeli versenyfordulók után társasjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal, Agytornász pontgyűjtő játékkal, a Mandula színház gyermekelőadásával kedveskedtek az eredményhirdetésre váró fiataloknak, akik két íróval, Tóth Eszterrel és Hatvani Csabával is találkozhattak. 

A tízéves Rákóczi Júlia és a 12 éves Fatuska Dorka Tatáról érkezett a szegedi döntőre. Mindketten rutinos versenyzők, többször indultak és végeztek már szép helyezéssel a Bendegúz Akadémia versenyein.  

Én a MatekÁSZban jutottam tovább. Szeretem a matek és a nyelvtan versenyeket, körülbelül mindegyiken indulok, és jók az eredményeim is. Most jó könnyűek voltak a feladatok, de azért voltak becsapós részei. Szeretek számokkal foglalkozni és gondolkodni

 – magyarázta Rákóczi Júlia. 

 Én inkább nyelvtanból és irodalomból vagyok jó, tavaly ötödik lettem a megyei NyelvÉSZen. Ebben a versenyben sok volt a szólás és a közmondás, ami kevésbé ment, de szerintem jól sikerült. A magyar nyelv és irodalom nagyon szép, és ha ezt megtanulom, akkor később is fel tudom használni például majd a munkában

 – fejtette ki Fatuska Dorka. 

Az eredményhirdetésen évfolyamonként a legjobb 15 diákot jutalmazták oklevéllel, éremmel, játékkal és könyvajándékkal. A verseny május 25-én szintén a Karolina iskolában folytatódik a Tudásbajnoksággal, ahol kilenc különböző tantárgyban méretheti majd meg magát a csaknem ezer döntős diák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában