Mindenki sárga-feketébe öltözött kedden

2024.04.30. 18:27

Méhek napja a bordányi óvodában - Videó

A méhek napja alkalmából méhecskés napot rendeztek kedden a Bordányi Apraja-Falva Óvoda és Bölcsődében. A Szilvafa Méhészet jóvoltából a kaptárral is megismerkedhettek a gyerekek és természetesen a kóstoló sem maradhatott el.

Arany T. János

A méhészek munkájával ismerkedtek a bordányi óvodások kedden a méhek napja alkalmából. Fotó: Karnok Csaba

Mindenki sárga-feketébe öltözött kedden a Bordányi Apraja-Falva Óvoda és Bölcsődében a méhek napja alkalmából.

Idén elnyertük a Zöld Óvoda címet, amelyre három évig készültünk, és azt gondoltuk, remekül illeszkedik a programba ez a nap. Van Bordányban egy házaspár, Kocsispéter Zoltán és Bakó Szilvia, akik méhészkednek. Valamikor régen az ő gyerekeik is ide jártak, és így jött az ötlet, hogy bemutassuk a munkájukat 

– mondta Lázárné Borbola Márta intézményvezető.

A gyerekek többek között megtanulták, miért fontosak a méhek és mire is jó a méz. A gyerekeket különböző állomások várták, volt ahol kézműveskedni lehetett, ahol a nagyobbak már egyedül dolgozhattak, másutt bábozni és persze volt szaladgálás is. Az egyik helyen, ahol a számokat kellett párosítani a méhekkel, egy középsős kisfiú büszkén elmondta, hogy ő 119-ig is el tud számolni.

A legfontosabb és leginkább várt állomás a kis ismeretterjesztő előadás volt, amelyet a bordányi Szilvafa Méhészet képviselői tartottak. Míg a bölcsődések helyet cseréltek az egyik óvodás csoporttal Zoltán megmutatta, mivel készültek. Egy rajládában sorakozott a műlépes keret, az építtető keret, a mézeskeret, és volt még keretkiemelő és füstölő is. A méhviasz feldolgozás folyamatával is megismerkedhettek a bordányi óvodások, elmagyarázták nekik a méhek és darazsak közti különbséget is, és a kóstoló sem maradhatott el. Igazi lépesmézet kóstolhattak a gyerekek.

A méhek napja

A méhek napját 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése. Ezen a napon országszerte mézkóstolókkal, kiállításokkal, filmvetítéssel, játszóházzal várják a méhészek az érdeklődőket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában