Különleges múzeumpedagógiai foglalkozáson jártak a diákok

2024.04.30. 18:32

János vitézzel nyitottak éttermet Üllésen - Fotók

János vitéz lakomái – múzeumpedagógiai foglalkozáson jártak az üllési ötödikes és hatodikos diákok. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai János vitéz világába kalauzolták el az Üllés, Forráskút, Csólyospálos Községi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Fontos Sándor Tagintézményének diákjait.

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

A János vitéz Petőfi Sándor 1844-ben írt, 370 négysoros versszakból álló verses meséje, irodalmi kifejezéssel élve elbeszélő költeménye. Ezt minden magyar ötödikes diák megtanulja, köztük az üllési gyerekek is. Viszont az, hogy tanórán kívül, kötetlenebb keretek között egy János vitéz tematikájú étterem nyitásáról vitatkozzanak, így fejlesztve például a kreatív íráskészségüket, már nem minden kisdiáknak adatik meg.

Kedden a Déryné Művelődési Ház és Könyvtárban a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai, Lukács Andrea és Somhegyi György rendhagyó irodalomórát tartottak, amelynek középpontjában az 5. osztályos tananyag részét képező elbeszélő költemény, a János vitéz állt – egy egészen új megközelítésből. A János vitéz lakomái című foglalkozás elején azt kellett az üllési hatodikosoknak eldönteni, hol nyissák meg János vitéz tematikájú éttermünket. Többek között belváros és vidéke épület közül választhattak, majd érvelniük kellett, miért azt az épületet választották.

A felsősöknek szóló rendhagyó irodalomórán a történetben fellelhető konfliktusokkal foglalkoznak. A gyerekek közös alkotófolyamat során fogalmazhatják meg ezzel kapcsolatos gondolataikat. A résztvevők csoportbontásban dolgoznak, kreatív írást, illetve tárgyanimációt bevezető gyakorlatokon. A műben fellelhető világok, helyszínek egy-egy piknikkosár segítségével elevenednek meg, amelyekből előkerül egy kimunkált tortaszedő, ami akár a francia királykisasszony is lehet, vagy egy érdes fakanál, ami időközben a zsiványok kapitányává lényegül át. A foglalkozás végére a tárgyak és a gyakorlatok segítségével etűdök születnek, amelyeket a csoportok bemutatnak egymásnak. A "bemutató" alatt a gyerekek különböző színházi szerepeket próbálhatnak ki, a fény- és hangtechnikustól a narrátorig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában