Csanádalbertihez került a pénz, de nem tudják visszafizetni

2024.04.17. 18:00

Adósságrendezési eljárás elé néz Ambrózfalva, 43 milliójuk tűnt el a számlájukról

Lehet, hogy napokon belül adósságrendezési eljárást kell kérnie Ambrózfalvának. Április 19-én már 60 napos tartozásuk lesz egy vállalkozó felé, aki az önkormányzati tulajdonú szociális szolgáltató központot újítja fel. A munkára pályázaton nyertek pénzt, de a forrás eltűnt a számlájukról. A település nagy bajba került.

Kovács Erika

Dorotovicsné Gulyás Judit elmondta, nem tudják kifizetni a vállalkozót, aki 95 százalékban már elkészítette a vállalt munkát. Fotó: Kovács Erika

Ambrózfalva, Nagyér, Pitvaros és Csanádalberti közös hivatalként működnek, Csanádalberti székhellyel.

Először „csak” 6,9 millió vándorolt át egy másik számlára

A kevesebb, mint 500 lelkes település lakói azzal kerestek meg bennünket, hogy a falujuk „csődbe” ment. Dorotovicsné Gulyás Judit polgármester megerősítette, tényleg nagy a baj.

A januári számlakivonaton vettük észre, hogy átutalások történtek egyik számlánkról egy másikra, amit már évek óta nem használtunk. A pénzügyes ezt azzal indokolta, hogy egy folyamatban lévő, előfinanszírozású pályázatunkra tartalékol. Kértem, hogy utalja vissza a 6,9 millió forintot. Arra hivatkozott, hogy nem tud a bankba menni, orvosi ügyeleten van. Mindig volt kifogás. Március elején a banktól kaptunk egy kimutatást, amin látszott, hogy arról a bizonyos számlánkról végül Csanádalbertihez került a pénz

 – mondta a polgármester.

A vállalkozó egyelőre futhat a pénze után

Ambrózfalvának 3 államkincstári számlája van, ezek egyikén volt a szociális szolgáltató intézményük felújítására nyert 50 millió forintos pályázati pénzük. Ebből már utaltak a tervezőnek, a menedzsmentnek, és a kivitelező is megkapta az első 10 százalékot a munkájáért.

Amikor a vállalkozó februárban elérte az 50 százalékos készültséget, a megállapodás szerint benyújtotta a számlát és a teljesítésigazolást. Jóváhagytam, kértem a pénzügyest, hogy utaljon neki. Egy hónap múlva, március 19-én jelezte a vállalkozó, hogy még nem kapta meg a pénzt. Akkor azzal szembesültünk, hogy a pénzügyes 3 tételben 36 millió forintot utalt át a kincstári számlánkról Csanádalbertinek. Felvettem a kapcsolatot a polgármesterrel, de nem tudják visszafizetni az összeget. Még 2022 előtt keletkezhetett a hiányuk, amit mindig egy másik pályázatból pótoltak. De 2023 őszére már nem volt mit beforgatni, így esett áldozatul a mi szolgáltatóházunk felújítási pénze 

– sorolta Dorotovicsné Gulyás Judit.

Rendőrségi feljelentést tettek

A település most nagy bajba került. Ha a fizetési meghagyás után letelik a 60 nap, ez április 19-én esedékes, és nem fizetik ki a vállalkozót, adósságrendezési eljárást kell kérniük, „csődgondnokot” kapnak. A májusi béreket még ki tudják fizetni, de hogy utána mi lesz, nem tudják.

Kerestük a közös hivatal jegyzőjét, Sarkadi Pétert, de sem mobiltelefonon, sem a hivatal számán nem értük utol.

Csjernyik Zoltán, Csanádalberti polgármestere azt mondta, sok mindent még nem tud az ügyről mondani, mert most kezdődött az eljárás. Ő és Ambrózfalva polgármestere rendőrségi feljelentést tettek, nem ismeretlen tettes, hanem konkrét személy ellen.

Megbíztunk egy jogi szakértőt és egy független könyvvizsgálót is a belső ellenőrzéssel, az ügy kibogozásával, akik már hozzáláttak a munkához 

– emelte ki a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában