Nagy a csend, Márki-Zay Péter polgármester sem bízik a szeptemberi kezdésben

2024.04.18. 17:00

A városvezetésnek fogalma sincs, hogy áll a Kalyi Jag iskolájának felújítása

Már Márki-Zay Péter sem lát sok esélyt arra, hogy a Kalyi Jag Egyesület ősszel elindítsa az iskoláját Hódmezővásárhelyen, a volt Táltos intézmény épületében. A városvezetésnek fogalma sincs, hogy áll a felújítás az épületben. Az iskolára Krupiczer Ferenc képviselő kérdezett rá.

Kovács Erika

A városvezetés sem tudja, hogy áll a Kalyi Jag az iskolafelújítással és az engedélyek beszerzésével. Fotó: Kovács Erika

Mint ismeretes, 2022 őszén a budapesti Kalyi Jag Egyesület azzal a kéréssel fordult a hódmezővásárhelyi önkormányzathoz, hogy 2022. október 1-jétől 2037. szeptember 30-ig, majd további öt évre, 2042-ig adják át ingyenes használatba a Nyár utca 56. szám alatti önkormányzati épületet, az egykori Táltos iskolát, ahol hátrányos helyzetű roma és nem roma diákoknak általános iskolai, szakképzési, gimnáziumi képzést szerveznének, illetve alapfokú művészetoktatási intézményt működtetnének. Az egyesület saját költségére vállalta a 786 négyzetméteres épület 2 éven belüli felújítását.

A tanév, az ígérettel ellentétben, 2023 szeptemberében nem kezdődött el. Az egyesület arra hivatkozott, hogy a felújítás során rejtett gépészeti hibák is előkerültek. Több tízmillió forintot költöttek az épületre, de még legalább 30 milliót kell. Tavaly a Kalyi Jag megsértette a használatba vételi szerződés 20. pontját is, „elfelejtett” augusztus 31-ig beszámolni a közgyűlésnek, amit, a sajtó nyomására, csak késő ősszel pótoltak.

A csütörtöki közgyűlésen, napirend előtt, Krupiczer Ferenc, Márki-Zay Péter csapatából kivált képviselő kérdezett rá a tervezett iskolára.

Hogy az idő elegendő lesz-e, hogy ott szeptembertől iskola nyíljon, őszintén szólva ebben én sem vagyok biztos. Tudom, hogy zajlottak ott valamiféle munkálatok. Felajánlottam, hogy lobbizni fogok, hogy 15 millió forintot költsön a város az épültre, de egyelőre ebben sem született megállapodás

 – mondta Márki-Zay Péter, hozzátéve, ő leginkább azt szorgalmazta, hogy inkább a felzárkóztatásban segítsenek. Mint a polgármester elmondta, amíg ezt az iskolát rendbe nem teszik, addig tudnak nekik helyiséget biztosítani, például a Petőfi utca 6. szám alatti iskola udvari épületében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában