Helyi közélet

2023.11.02. 16:20

Hatvan éve diplomázott Kis Lajosné Rácz Lídia Aranka tanárnő

Hódmezővásárhelyen október 26-án díszközgyűlésen köszöntötték azokat a pedagógusokat, akik arany-, illetve gyémántdiplomát vehettek át. Két gyémántdiplomát is átadtak, olyan pedagógusoknak, akik 60 évvel ezelőtt szerezték meg tanári diplomájukat.

Kovács Erika

Gyémántdiplomás lett Kis Lajosné Rácz Lídia Aranka. Fotó: Kovács Erika

Gyémántdiplomát kapott Kis Lajosné Rácz Lídia Aranka, aki a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán biológia-földrajz, mezőgazdasági ismeretek szakon szerzett diplomát.

Kis Lajosné Püspöklelén született. Tanári diplomáját 1963-ban kapta kézhez. Még ebben az évben a hódmezővásárhelyi Ifjúsági Ház igazgatója lett 1964-ig, majd a Tanácsköztársaság téri, a mai Szent István téri általános iskolában dolgozott 1974 őszéig. Kezdő tanárként évekig tanította az orosz nyelvet, magyar nyelvet és irodalmat, rajzot, kémiát és néhány órában a szakjait is – hangzott el a méltatásában.

Pedagógus oktató-nevelő munkájában nagyon sok segítséget kapott első igazgatójától Kiss Gergelytől. Gyakran volt 52-es létszám fölötti osztálya és még osztályfőnökként is segítette az osztályát.

1974 őszétől az akkor megnyílt Kertvárosi Általános Iskolába került. Itt már a saját szakjait taníthatta. Szabó Ferenc igazgatótól, később Hegedűs Pálné igazgatónőtől tanári munkájához maximális segítséget kapott. Munkája mellett gyakran vitte a tanulókat moziba, színházba, és rengeteg kirándulást is szervezett. Vezette a vöröskeresztes szakkört, a városi ifjúsági Vöröskeresztnek vezetője is volt, ezért két alkalommal kapott országos kitüntetést. Közben elvégezte a 3 éves „Alapfokú díszítőművészet” elnevezésű kurzust. Évekig volt az alsó tagozatos munkaközösség vezetője.

Kis Lajosné 1993-ban vonult nyugdíjba. Ebben az évben megkapta a „Pedagógus Szolgálati Érdemrendet”. Nyugdíjas korában az ikonfestés és az utazás lett a hobbija.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában