Egykori kupagyőztes vízilabdázóként 69 évesen lett Európa-bajnok úszó

2022.10.16. 12:30

Szívátültetés után is az úszás megszállottja

2020. január 13. óta új szívvel éli csöppet sem esemény nélküli mindennapjait a szentesi Pengő László, aki október 20-án ünnepli majd hetvenedik születésnapját. Vízilabdázóként kivette a részét a város férficsapatának legnagyobb sikeréből, az 1980-as kupasikerből, majd napjainkban szeniorúszóként szervátültetés után is mindenki figyelmét a mozgás fontosságára hívja fel.

Becsei Dávid

Fotó: Vidovics Ferenc

Öt arany-, kilenc ezüst- és ti­­zenkét bronzéremmel az atléták mögött a második legeredményesebb magyar szakág volt szeptemberben az úszóké Oxfordban, a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságán. A csapat tagja volt a 69 éves, szentesi Pengő László, aki 2020-ban szívátültetésen esett át. 


Csak a szívátültetés segíthet 

2017-ben kerültem olyan állapotba a szívemmel, hogy komolyabban kellett vele foglalkozni. Ekkor kaptam egy olyan berendezést a mellkasomba, ami nemcsak diktál­­ta az ütemet a szívemnek, hanem ha leáll, akkor újra is élesztette. Ezzel éltem két évig, majd annyira romlott az állapotom, hogy hiába szedtem mellé gyógyszereket, már nem tudták garantálni a további életemet, azt mondták az orvosok, csak a szívátültetés segíthet rajtam

 – emlékezett vissza lapunk érdeklődésére Pengő László.


Nem hezitálhatott sokáig a válasszal, beszélt gyermekeivel, akik egyértelműen a beavatkozás elvégzésére biztatták. Így rögtön igent mondott, még pont időben, ugyanis egy ilyen eljárásra 67 éves kor után már különleges engedélyekre van szükség a kötelező egészségügyi vizsgálatokon túl. Utóbbi egyfajta góckutatás, ahogy fogalmazott, lábujjaitól a feje búbjáig átvizsgálták, hi­­szen egy nagy kockázatú mű­­tét várt rá, aminek sikerességét egyéb betegségek megakadályozták volna. Mindent rendben találtak nála, így 2019. december 5-én hivatalosan is felkerült a szívtranszplantáció­ra várók listájára Európában. 

Az oxfordi Eb előtt kapott kiváló tanácsokat Soós Csabától (jobbról), az úszók szövetségi kapitányától, valamint Kovácshegyi Ferenctől (balról).  Fotó: Pengő László családi archívuma
 


Listára vétel után bármikor riaszthatják 

A hivatalos értesítés után bármelyik pillanatban jöhet a telefon, és visznek a szívátültetésre. Ez sem garancia viszont még a sikerre, sokan úgy járnak, hogy végül nem jó a felajánlott szív, és nem kapják meg. Hallottam olyanról, aki három riasztást is megélt, én viszont nagyon szerencsés voltam. 2020. január 12-én kaptam a riasztást, egy vasárnap délután ebéd után. Hódmezővásárhelyről jött értem a rohammentő, egy óra és tizenöt perc alatt fent voltunk a fővárosban a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, ahol rögtön vért vettek tőlem, és felkészítettek a beavatkozásra. Az én műtétem nyolc és fél órás volt, így 13-án fejeződött be

 – mesélte. 


Minden rendben zaj­­lott a mű­­tét során, a tavasz végén már megengedték az orvosok, hogy medencébe menjen és lábtempózzon. Ez különösen jólesett számára, hiszen unokái társaságában lelkileg is egy felemelő pillanat volt. 


Újabb nyolcórás műtét várt rá 


A június eleji kontrollvizsgálaton viszont kiderült, hogy gyulladás van a szervezetében. A CT kimutatta, ahol összevarrták az új szívét az aortával, a fonal mellett egy baktérium megtámadta azt, amitől az kilenc és fél centiméter átmérőjűre duzzadt. Emiatt egy újabb nyolcórás műtét következett, a sérült rész helyére egy műanyag csövet kapott, vérnyomását pedig gyógyszerrel tartják az optimális értéken. Kondícióját rengeteg gyaloglással és biciklizéssel nyerte vissza, 2020 augusztusa óta pedig immár rendszeres látogatója a szentesi uszodának, de havonta részt vesz szeniorúszóversenyeken is. 
A szervátültetettek életmódtáborában Székesfehérváron okozott meglepetést megjele­nésével, hiszen, mint elmondta, 69 évesen már nem jellemző az új tag. Itt indult először úszóversenyen új szívével, nyert, így bekerült abba a keretbe, amelyikből kijelölték az oxfordi Eb-résztvevőket. Sejtette, hogy utazhat majd, így tudatosan készült itthon a megmérettetésre. 
Ami a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságát illeti, Magyarországot ötvenkét sportoló képviselte Oxfordban, közülük hét úszó, plusz egy triatlonista, a Csongrád-Csanád megyei Déri Dávid, aki az úszófeladatát az úszókkal együtt teljesítette. Me­­gyénket egyébként hárman képviselték az Eb-n, Pengő és Déri mellett az asztaliteniszező Bácsi Bernát. 


Kiemelkedő szintidőket úszott meg 

Úgy terveztem, hogy három-négy versenyszámban indulok majd Oxfordban. Megúsztam mindegyikben a kvalifikációt, ráadásul a 60–69 esztendősök között az 50 évesek szintidejét. Az viszont nem esett jól, hogy az összes úszószámot egy napon rendezték, így rendkívül sűrű volt a programunk. Miután leúsztam az 50 méter gyorsot és hátat, gondolkodtam rajta, hogy a 100 gyorsot kihagyom. 50 gyorson nyertem, háton pedig egy nyolc évvel fiatalabb brit versenyző előzött meg. 100-on is elindultam ellene, hetven méterig vitt előre a hév, és reális esélyem mutatkozott a győzelemre, végül megelőzött 

– emlékezett vissza a versenyekre. 


100 hátra jött a feketeleves, ugyanis jött két új versenyző a mezőnybe, az egyikük tizenhét évvel fiatalabban korosztályában az ötvenméteres tá­­von érmet nyert. A szervezők abszolút versenyt hirdettek, így a két fiatalabb végzett elöl, mögöttük pedig a dobogó legalsó fokán Pengő. 

Többen nagyon csalódottak voltak, akik reménykedtek az éremszerzésben, de nem sikerült. Összességében viszont beszélgethetünk érmekről és helyezésekről, de egyáltalán nem ezek számítanak, hanem hogy részt vehettünk ezen a versenyen. Ezek az emberek óriási küzdők, nem teheti meg senki közülük, hogy ne küzdjön. Igyekszünk jó példát mutatni mindenkinek, és felhívni a figyelmet a mozgás fontosságára. Azon dolgozom mostanság, hogy a szervátültetettek is járjanak rendszeresen mozogni, sőt kezdeményeztem, hogy csatlakozzanak a szenior­úszóbajnokságba is, amit nagy örömömre a szövetségi edzőnk, Pécsi Annamária is támogat 

– fejtette ki törekvéseit. 


Műtétje óta gyakran elérzékenyül 


Legfrissebb élményeit a szerv­átültetés kapcsán egy donorszülők eseményen kapta. Ezen a beszélgetésen olvastak fel egy levelet egy szülőtől, aki korábban ellenezte a szervátültetést. Egy ember akár öt-hat ember életét is megmentheti halála után szervdonorként. László ezzel kapcsolatban tette hozzá, műtétje óta egyetlen változást észlelt magán, sokkal érzékenyebb lett, olykor váratlan dolgokon is meghatódik. 
Nyugdíjas éveiben egyáltalán nem szakadt el a sporttól. Hetente többször úszik, vízilabda-mérkőzéseken pedig játékvezető-ellenőrként dolgozik minden hétvégén. Következő nagy célja, hogy szenior­úszóként ott legyen a 2023-as világjátékokon, amelyet áprilisban az ausztráliai Perth-ben rendeznek majd meg a tervek szerint. 
 

Egy-egy arany- és bronz-, valamint két ezüstérem került Pengő László (ül, balról a második) nyakába az oxfordi Európa-bajnokságon.  Fotó: Pengő László családi archívuma
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában