Nyolc évre ítéltek egy embercsempészt

Suki Zoltán

Létrával másztak át a kerítésen. Képünk illusztráció.

Jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélt szerdán a Szegedi Járásbíróság egy belga embercsempészt, aki 2022 elején halálos tömegszerencsétlenséget okozott a Csongrád-Csanád vármegyei Forráskúton. A jelenleg 26 éves férfit bűnszervezett tagjaként elkövetett, minősített embercsempészés bűntettében, valamint halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság.

A férfi 2022. február 16-án két csoportban 28 határsértőt vett fel egy furgonba. Forráskút belterületén 80 kilométeres sebességgel hajtott, de egy T-alakú útkereszteződéshez érve csak későn vette észre, hogy nem tud egyenesen továbbmenni, így megpróbált balra befordulni, de a nagy sebesség miatt előbb egy vasbeton villanyoszlopnak, majd egy virágüzlet falának ütközött. A balesetben egy ember meghalt, egy utas maradandó fogyatékosságot okozó, tizenkilencen súlyos, heten könnyű sérülést szenvedtek.

Közben Szegeden vádat emeltek egy iraki állampolgárságú férfi ellen, aki egy embercsempész bűnszervezet tagjaként, létrázós módszerrel segített Szerbiából átszökni a déli határszakaszon ötvennél is több határsértőnek, még 2021-ben.

A férfi 2021 elejétől októberben történt elfogásáig a szerb-magyar határ Ásotthalom és Mórahalom közötti szakaszán, összesen 84 illegális határsértőnek nyújtott segítséget a határzáron történő átmászáshoz. Közülük 30 embernek a rendőrök kitartó védekezése miatt nem sikerült végül a kerítésen átjutnia. A bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában