Megint csak Szegeden találtak migránsokat

Suki Zoltán

Viszonylag csöndes a déli határszakasz.

Forrás: Havran Zoltán/Illusztráció

Fotó: Havran Zoltán

Összesen két határsértőt tartóztattak fel a rendőrök csütörtökön az országban – közölte pénteken az Országos Rendőr-főkapitányság. A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Arról pedig már az MTI számolt be, hogy a bevándorlási politika szigorítását jelentette be Petteri Orpo finn miniszterelnök tavaly óta hatalmon lévő jobbközép kormánya. A helsinki kormány közleménye szerint új menedékkérelmi eljárást terveznek bevezetni az ország határain, hogy kiszűrjék az alaptalanul benyújtott kérelmeket, illetve javítsanak az elutasított menedékkérők visszaküldésének folyamatán. Az elképzelések szerint a menedékkérők mozgását az eljárás lezárultáig Finnországon belül jelentősen korlátoznák azzal, hogy a határ közelében kellene maradniuk. Mari Rantanen finn belügyminiszter újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a változtatásokkal egyrészt felgyorsítanák, másrészt pedig szigorítanák a menedékkérelmi eljárásokat. A cél szerinte a nemzetbiztoságra veszélyt jelentő emberek gyorsabb visszaküldése.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában