Helyi életstílus

2024.05.06. 14:45

Vigyázni kell az anyajegyekkel

Anyajegyszűrést tartottak hétfőn Kisteleken az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében, amely már évek óta rendez ilyen vizsgálatokat. Az anyajegyekkel vigyázni kell, mert bár általában ártalmatlanok, rákos betegség is kialakulhat belőlük.

Imre Péter Géza

Szurgent József szakorvos vizsgálja az egyik pácienst. Fotó: Imre Péter

– Van anyajegyem, értesültem a szűrésről és úgy gondoltam, eljövök és megnézetem – mondta a sorára váró középkorú férfi. A páciensek előjegyzés alapján időpontra érkeztek, és Szurgent József bőrgyógyász szakorvos vizsgálta meg őket.

A kisteleki Egészségfejlesztési Iroda, vagy ahogyan a legtöbben ismerik EFI, évek óta szervez anyajegyszűréseket a melanoma, a bőrrák világnapjához kapcsolódva – tudtuk meg Kovácsné Szabó Edittől, a rendező helyi EFI vezetőjétől. Anyajeggyel sokan rendelkeznek, legtöbbünk a születése pillanatától viseli. Több fajtája létezik, általában ártalmatlanok, de veszélyessé is válhatnak, bizonyos típusaik hajlamosak daganatos elváltozások kialakítására. –  Ezért fontos, hogy figyeljünk rájuk és a bennük végbemenő esetleges változásokra – jelentette ki a szakember.

Egy-egy ilyen alkalommal 25-30 pácienst tudunk szűrni, közülük egy-két esetben tapasztal az orvos veszélyesnek tűnő elváltozásokat, felmerül a melanoma gyanúja. Őket további vizsgálatra, kezelésre a szegedi klinikára irányítjuk

 – mondta Kovácsné Szabó Edit. Hangsúlyozta, hogy különösen a nyári hónapokban kell figyelni, ekkor ugyanis többet tartózkodunk a szabadban, több és erős UV-tartalmú napsugár érheti a bőrünket, ezek növelik a rosszindulatú elváltozások kialakulásának esélyét.

– A szűréseken nem csak fizikális vizsgálat történik, hanem bőrtípusnak megfelelően életmód-tanácsadás is, ez abban is segíti az embereket, hogy a számukra ideális, a legjobb faktorú krémeket használják napozáskor és megóvják magukat a leégéstől. A világos bőrűek veszélyeztetettebbek, a bőrük az ilyen hatásokra hamarabb öregszik. A napégések összeadódnak a bőrben, és ez is vezethet daganatos kór kialakulásához – fejtette ki Kovácsné Szabó Edit, hozzátéve, ezt erősítheti a túlzott szoláriumozás is.

A kampányokon kívül a járási székhely lakosai és a környékbeliek a kisteleki szakorvosi rendelőintézetben nézethetik meg anyajegyüket a heti háromszor rendelő bőrgyógyászaton, időpontot kell kérni. Érdemes ezt mindenkinek megtenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában