2023.02.03. 18:10
A mórahalmi Vanilla készítheti Magyarország ételét - Galéria
A mórahalmi Vanilla étterem is benevezett a Magyarország étele 2023 versenyre. Az éttermet Szemendrey Zsuzsanna és Bogdán Péter, a Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola tanulója képviseli. A páros továbbjutott, már a március 18-i döntőre készülnek.
Bejutottak a döntőbe. Mórahalmot és a Vanilla éttermet képviseli a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen Szemendrey Zsuzsanna és Bogdán Péter, a Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola diákja. Fotó: Karnok Csaba
A Magyarország étele szakácsverseny hazai kezdeményezés. A verseny célja évről-évre a hazai alapanyag kínálatra támaszkodva, olyan, a magyar identitást is építő ételek bemutatása, beépítése a kínálatba, amelyekkel az iparág és hazánk arculata fejleszthető a lakosság és a turisták körében.
Minden segítséget megkapnak
A versenyre a mórahalmi Vanilla étterem is benevezett. A vendéglátóhelyet Szemendrey Zsuzsanna és Bogdán Péter, a Szegedi SZC Tóth János Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium diákja képviseli. Puszta-Kolozsi Anett ügyvezető elmondta, minden segítséget megadnak és biztosítják a sikeres szerepléshez szükséges hátteret.
Kapva-kaptunk az alkalmon. Zsuzsiról tudtuk, hogy benne van a versenyszellem, Péterben pedig megláttuk a fantáziát
– mondta az ügyvezető. Múlt hét szombaton a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában rendezett elődöntőn tizenkét csapat, köztük a mórahalmi jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen. A döntőt március 18-án rendezik szintén Felcsúton.
A mórahalmi Vanilla készítheti Magyarország ételét - Galéria: Karnok Csaba
Óvodás kora óta szakácsnak készül
Bogdán Péter óvodás kora óta szakácsnak készül, ő a verseny egyetlen diák résztvevője.
Elsősorban szóhoz sem jutottam. Nagyon megörültem, amikor rám gondoltak
– mondta a tizedikes fiatalember. Szemendrey Zsuzsannáról többször írtunk már lapunkban, Szeged egyik feltörekvő fiatal szakácsának tartják.
Eddig egyszemélyes versenyeken vettem részt, itt most fontos a csapatmunka, teljes mértékben egymásra vagyunk utalva. Az összhang és az együttműködés feltétele a sikeres szereplésnek. Számomra hatalmas felelősség és kihívás is, hogy egyetlen csapatként diákkal veszünk részt a versenyen
– mondta.
Nehéz szavakkal leírni
Péter az iskolában az alapozó képzés során az oktatóinktól megtanulta a szakma alapjait és a szakma szeretetét. Kivételes helyzet számunkra, hogy olyan magas színvonalú étterem nyitotta meg kapuit Mórahalmon, mint a Vanilla. Goda Gábor séffel régóta barátságot ápolunk, Szemendrey Zsuzsit, aki valamikor az én diákom is volt, ő készítette fel a World Skills bajnokságra, amit Zsuzsi meg is nyert és ő képviselte hazánkat a világbajnokságon. Nehéz szavakkal leírni, milyen érzés, hogy Zsuzsi idejött és Péterrel egy csapatban indultak a Vanilla színeiben és bejutottak az országos döntőbe
– mondta Angyalné Kovács Anikó, a Tóth János Szakképző Iskola igazgatója.
Ne szólj be a csuszára! Az idei verseny tematikája Petőfi Sándorhoz kötődik, ezért elvárás volt, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető. A mórahalmiak a Ne szólj be a csuszára! nevet választották. Petőfi a túrós tésztát kedvelte, erről árulkodik a barátjához, Kerényi Frigyeshez 1847-ben írott levele: „Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.” |