Hazai gazdaság

2022.12.17. 14:00

Változnak a helyi adók Röszkén

Több változás lép életbe 2023. január elsejétől a településen. Akinek például több ingatlana van, jövőre mindegyik után a kommunális adó teljes mértékét kell megfizetnie, eltörölték ugyanis a korábbi kedvezményt. Az egyes cégeket érintő eddigi adómentesség is megszűnik.

Munkatársunktól

Több adókezdeményt is megszüntettek a településen. Fotó: Röszke Önkormányzata

Az önkormányzat honlapján olvasható, hogy az iparűzési adó jövő év január elsejétől 2 százalék lesz, az építményadó pedig 500 forint négyzetméterenként. Az idegenforgalmi adó mértéke szintén 500 forint személyenként vendégéjszakánként. A magánszemélyek kommunális adója pedig 6, illetve 10 ezer forint éves szinten.

Ez utóbbi adónem esetében több változás is van. Eddig a 70 éven felüliek mentességet kaptak, ám ezt most eltörölték. Azokat is megillette kedvezmény, akik több ingatlan után fizették ezt az adót, a teljes összeget csak egy ingatlan után kellett átutalniuk, a többire 50 százalékos kedvezményt biztosított az önkormányzat. Ez jövőre megszűnik, tehát minden egyes ingatlan után a teljes összeget kell megfizetni.

A helyi iparűzési adó vonatkozásában is több módosítást fogadott el a képviselő-testület. Eddig a 2,5 millió forintot meg nem haladó adóalappal rendelkező vállalkozót adómentesség illette meg, amit eltöröltek. 2023. január 1-jétől tehát bármekkora összegű adóalap esetén adókötelezettség terheli a vállalkozót, ideértve az őstermelőket is. Szintén a helyi iparűzési adó vonatkozásában változás, hogy a 20 millió forintot meg nem haladó adóalappal rendelkező háziorvos, védőnő vállalkozót megillető adómentesség is megszűnik a jövő évtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!